Pomaga schudnąć i dostarcza mnóstwa witamin. Szkoda, że tak mało osób robi tę kiszonkę

Na potęgę kisimy ogórki. Kisimy także kapustę, pomidory, a nawet rzodkiewki. Jednak bardzo niewiele osób wie, że zdecydowanie najzdrowsze są kiszone buraki. Jednak ich wartości zdrowotne to nie jedyna ich zaleta. Zrobisz z nich tak pyszny barszczyk, że każdy poprosi o przepis.

Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kto z nas nie chce żyć długo w zdrowiu i dobrej formie? Przepis na piękne życie wcale nie jest skomplikowany i chociaż każdy człowiek jest inny, zdecydowanie każdy powinien jeść kiszonki. I to dużo kiszonek. Są zdrowe, wspomagają odporność, są swojego rodzaju "wodą święconą" dla jelit, a jedzone przed posiłkiem (szczególnie węglowodanowym) obniżają wyrzut insuliny, co wielu osobom pomaga w procesie zrzucenie zbędnych kilogramów. Ale kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta. Dziś mamy dla was przepis na kiszone buraki. Zarówno buraki, jak i zakwas to nie tylko bomba witaminowa, ale baza do pysznych zup i najlepszego barszczu. 

Najlepsza kiszonka. Takie buraki każdy powinien mieć w spiżarni

Składniki:

  • 2 kg czerwonych, dojrzałych buraków
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • płaska łyżka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wody

Kiszone buraczki - sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj buraczki. Dokładnie je oczyść, nie musisz ich obierać, wystarczy, że wyszorujesz je pod bieżącą, zimną wodą. 
  2. Wyczyszczone buraczki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do dużego słoja (możesz też użyć dwóch mniejszych). 
  3. Dodaj obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku, liścia laurowe i pieprz. Następnie zalej całość lekko ostudzoną solanką. 
  4. Słój z buraczkami zakręć i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-7 dni. Po tym czasie przenieś buraki do spiżarni lub piwnicy. Po ok. Tygodniu możesz już się nimi zajadać lub pić zakwas. 

Tak przygotowane buraki kiszone to baza do najlepszego barszczu czerwonego. Świetnie smakują także jako składnik sałatek, szczególnie tych ze śledziami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.