Wyśmienity dżem z jeżyn babcinej receptury. Zrób go po mistrzowsku, tona cukru nie będzie potrzebna

Owoce leśne to nie tylko bogactwo obłędnego smaku, ale i spory zastrzyk witamin. Dżem z jeżyn jest na to idealnym przykładem - to wyśmienity dodatek do słodkich śniadań, ale także wypieków, ciast i ciasteczek. Jak się okazuje, obejdzie się bez sztucznych zagęszczaczy i tony cukru! Babcina metoda opiera się jedynie na zdrowych, ekologicznych składnikach.

Domowej roboty przetwory na zimę nie mają sobie równych, szczególnie te z przepisu babci lub mamy! Odpowiednio przygotowane zachwycą nawet najbardziej wymagających - są słodkie, rozpływają się w ustach i jednocześnie są doskonałym źródłem witamin. Co najważniejsze nasza receptura nie zawiera ogromnych ilości cukru, co za tym idzie, dżemem mogą zajadać się najmłodsi, osoby trzymające dietę lub ci, którym ze słodzidłem nie jest po drodze!

Babciny dżem z jeżyn nie ma sobie równych - to prawdziwy majstersztyk!

Gdy pod koniec lata w lasach i ogrodach tylko pojawią się soczyste, dorodne jeżyny, nie ma co dłużej czekać - pora na zbiory i zajadanie się tymi niebanalnymi owocami! Jak doskonale wiadomo, smakują obłędnie solo lub dodane do domowych ciast, deserów, lodów czy np. zaserwowane z bitą śmietaną. Jeśli jednak w kuchni masz nadmiar jeżyn i szukasz sprytnego sposobu na ich wykorzystanie, pomysł z przetworami sprawdzi się rewelacyjnie. 

Z jeżyn możemy wyczarować soki, powidła czy nalewki, jednak prawdziwym klasykiem jest oczywiście dżem, który jest najczęściej wybierany i szykowany do zimowej spiżarni. Możemy przygotować kilka wersji i do owoców leśnych dodać np. jabłka, brzoskwinię, pomarańczę czy np. odrobinę cynamonu, który pięknie podkreśli wszystkie smaki. Warto też mieć na uwadze ilość dodawanego cukru - w wielu recepturach to aż 1 kg na 1 kg owoców, w naszym przepisie jest go znacznie mniej, a efekt jest równie spektakularny!

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Przepis na dżem z jeżyn z małą porcją cukru 

Składniki: 

  • 3 kg jeżyn, 
  • 100 ml wody,
  • 300 g cukru,
  • sok z 2 cytryn. 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce dokładnie przekładamy, płuczemy i osuszamy. 
  2. Połowę jeżyn przełóż do dużej miski i lekko rozgnieć moździerzem lub ubijaczką. Warto także użyć do tego blendera. 
  3. Rozgniecione owoce przecedź przez sitko i przełóż do garnka. Dodaj do pulpy pozostałe owoce i trochę wody, a także cukier. 
  4. Tak przygotowane owoce należy doprowadzić do wrzenia. 
  5. Później zmniejsz gaz i gotuj kolejne 15 minut. Pamiętaj, by wybrać garnek z grubym dnem i co jakiś czas zamieszać owoce - w ten sposób nic nam się nie przypali. 
  6. Warto podkreślić, że mniejsza porcja cukru wpłynie także na konsystencję - taki dżem nie będzie tak zbity i gęsty jak klasyczny. 
  7. Teraz wlej sok z cytryn, i gotuj owoce przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając. 
  8. Gotowy dżem, który lekko zgęstniał, przekładamy do sparzonych i wymytych słoików. Szczelnie zakręcamy i poddajemy pasteryzacji - wówczas taki lekki (mniej słodki) dżem może spokojnie stać poza lodówką. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.