Domowej roboty przetwory na zimę nie mają sobie równych, szczególnie te z przepisu babci lub mamy! Odpowiednio przygotowane zachwycą nawet najbardziej wymagających - są słodkie, rozpływają się w ustach i jednocześnie są doskonałym źródłem witamin. Co najważniejsze nasza receptura nie zawiera ogromnych ilości cukru, co za tym idzie, dżemem mogą zajadać się najmłodsi, osoby trzymające dietę lub ci, którym ze słodzidłem nie jest po drodze!
Gdy pod koniec lata w lasach i ogrodach tylko pojawią się soczyste, dorodne jeżyny, nie ma co dłużej czekać - pora na zbiory i zajadanie się tymi niebanalnymi owocami! Jak doskonale wiadomo, smakują obłędnie solo lub dodane do domowych ciast, deserów, lodów czy np. zaserwowane z bitą śmietaną. Jeśli jednak w kuchni masz nadmiar jeżyn i szukasz sprytnego sposobu na ich wykorzystanie, pomysł z przetworami sprawdzi się rewelacyjnie.
Z jeżyn możemy wyczarować soki, powidła czy nalewki, jednak prawdziwym klasykiem jest oczywiście dżem, który jest najczęściej wybierany i szykowany do zimowej spiżarni. Możemy przygotować kilka wersji i do owoców leśnych dodać np. jabłka, brzoskwinię, pomarańczę czy np. odrobinę cynamonu, który pięknie podkreśli wszystkie smaki. Warto też mieć na uwadze ilość dodawanego cukru - w wielu recepturach to aż 1 kg na 1 kg owoców, w naszym przepisie jest go znacznie mniej, a efekt jest równie spektakularny!
Składniki:
Sposób przygotowania: