Ryba w cieście piwnym. To nie marnotrawstwo trunku. Amatorzy piwa będą zadowoleni

Ryba w cieście piwnym to danie, które rzadko podawane jest w polskich domach. Nic dziwnego, ponieważ Polacy wolą piwo pić, a nie czynić je składnikiem potraw. Nie warto uważać tego jednak za marnotrawstwo trunku, ponieważ smakuje naprawdę dobrze. Jak przygotować rybę w cieście piwnym? Odpowiadamy.

Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja na piątek czy świąteczny obiad. Przygotowuje się ją łatwo i szybko, a z talerzy znika po prostu błyskawicznie. Co ciekawe, smak zdecydowanie potrafi zaskoczyć, więc będzie to doskonała propozycja obiadu-niespodzianki. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Ryba w cieście piwnym - przepis. Smażenie to klucz do sukcesu 

Panierka z ciasta piwnego sprawi, że smak ryby przejdzie do całkowicie innego wymiaru. Kluczem do sukcesu jest smażenie. Trzeba uważać, by panierki nie spalić, a jednocześnie, by ryba nie była surowa w środku. Czego więc potrzebujemy do przygotowania tak oryginalnego obiadu? Na szczęście lista składników nie ciągnie się w nieskończoność. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 

Składniki:

  • około 500 g filetu z dorsza
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • pół szklanki jasnego piwa, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • sól i pieprz czarny, 
  • przyprawa do ryb, 
  • olej roślinny, 
  • sok z cytryny, 
  • jajko. 

Smażenie ryby - niby proste, a jednak nie do końca. Sposób przygotowania krok po kroku 

Smażenie ryby to czynność, która nie do końca wszystkim wychodzi. Należy pamiętać o tym, by pozwolić rybie smażyć się na jednej stronie przez około cztery minuty. Jeśli ma więcej niż trzy centymetry, smażmy ją około pięć minut. Inaczej może rozpaść się na kawałki. Warto też co najmniej raz przechylić patelnię, by polać rybę gorącym tłuszczem.  

Sposób przygotowania: 

  1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki się "przegryzyły". 
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne piwo oraz jajko. 
  3. Rybę obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Pamiętamy, by po zdjęciu z patelni położyć rybę na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru niepotrzebnego tłuszczu. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.