Zupa gulaszowa to hit ostatnich lat. Ale przepis Ani Starmach nie ma sobie równych

Zupa gulaszowa to świetne danie nie tylko na mroźne dni. Doskonale smakuje również latem, kiedy możemy skorzystać ze świeżych, aromatycznych warzyw. Najlepsze jest jednak to, że to danie jednogarnkowe, więc możemy zapomnieć o godzinach zmywania po przygotowaniu obiadu.

Zupa gulaszowa to przepis z tradycyjnej kuchni węgierskiej. My jednak nie musimy wybierać się na zagraniczną wycieczkę, by spróbować tego pysznego i aromatycznego dania. Wystarczy, że zastosujemy się do przepisu Ani Starmach. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w niej każdy. 

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa - przepis Ani Starmach. Smak kuchni węgierskiej na talerzu 

Składniki: 

  • 700 g mięsa wołowego, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 500 g pieczarek
  • 150 ml czerwonego wina, 
  • 2.5 l bulionu warzywnego, 
  • 3 czerwone papryki, 
  • 2 cebule, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 korzenie pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Pyszna i aromatyczna zupa gulaszowa. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania zupy gulaszowej nie należy do najtrudniejszych. Sekret smaku tkwi w dużej ilości przypraw i świeżych warzywach. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki lub plasterki. 
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki. Następnie po paru minutach smażenia zdejmij z ognia i przełóż je do miseczki. 
  3. Do garnka dodaj odrobinę oleju, wrzuć pokrojone drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 3-4 minutach dodaj mięso oraz słodką i ostrą paprykę. Dodaj czerwone wino i wymieszaj. 
  4. Po kilku minutach, gdy większość płynu wyparuje, do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie dodaj bulion. 
  5. Obierz marchewkę i pietruszkę oraz dodaj je razem z zielem angielskim, pokrojoną papryką i liśćmi laurowymi. 
  6. Zupę gotujemy ponad pół godziny, a następnie dodajemy do niej pieczarki i ziemniaki. Nie zapominamy też o doprawieniu zupy ulubionymi przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 40 minut.  
  7. Podajemy z kromką świeżego chleba i podajemy oprószoną pietruszką.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.