Klasyczne dania, takie jak właśnie klopsy w sosie koperkowym, są popularne nie bez powodu. Przyrządza się je niewiarygodnie szybko, dlatego świetnie sprawdzą się jako obiad w zabiegane dni. Co więcej, sposób ich przygotowania jest banalnie wręcz prosty - z zadaniem tym poradzi sobie absolutnie każdy, nawet najmniej uzdolniony kulinarnie smakosz polskiej kuchni.
Kotlety schabowe, drobiowe czy dewolaje to bez wątpienia pyszne dania mięsne. Czasem jednak nachodzi nas ochota na stare, dobre klopsiki. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem koperkowym i ziemniakami robią furorę na wielu stołach. Przygotuj je zgodnie z naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się cieszyć niezapomnianymi wrażeniami smakowymi.
Składniki:
Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i delikatnie zeszklij. W dużej misce umieść mięso mielone, bułkę tartą i lekko zarumienioną cebulę. Wbij jajko i dopraw wszystko solą, pieprzem w preferowanej ilości oraz ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką i wyrób z nich w miarę jednolitą masę. Z masy odkrawaj niewielkie fragmenty i uformuj z nich kuleczki. W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego pulpety. Gotuj je przez około kwadrans, co jakiś czas mieszając.
Ugotowane klopsiki wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na talerz. W dalszej kolejności połącz w misce śmietanę, mąkę i jedną chochlę bulionu z pulpetów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Koperek drobno posiekaj i wrzuć do drugiego garnka razem ze składnikami na sos. Gotuj przez kilka minut.
Po tym czasie przelej zawiesinę do bulionu, zamieszaj i zagotuj. Pulpety podawaj polane sosem koperkowym z ziemniakami i surówką u boku. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl