Pulpety w sosie koperkowym na prosty i smaczny obiad. Zrobisz je raz-dwa, a zjesz nawet szybciej

Pulpety w sosie koperkowym to danie powszechnie znane i lubiane w polskich domach. Miękkie, soczyste mięso otulone aromatycznym, kremowym sosem koperkowym sprawia, że niejednemu ślinka cieknie. To idealny pomysł na lekki, pożywny obiad w wakacyjnie dni. Sprawdźcie nasz prosty przepis i przekonajcie się sami.

Klasyczne dania, takie jak właśnie klopsy w sosie koperkowym, są popularne nie bez powodu. Przyrządza się je niewiarygodnie szybko, dlatego świetnie sprawdzą się jako obiad w zabiegane dni. Co więcej, sposób ich przygotowania jest banalnie wręcz prosty - z zadaniem tym poradzi sobie absolutnie każdy, nawet najmniej uzdolniony kulinarnie smakosz polskiej kuchni.

Zobacz wideo Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Miękkie pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym. Zrobisz je w trymiga

Kotlety schabowe, drobiowe czy dewolaje to bez wątpienia pyszne dania mięsne. Czasem jednak nachodzi nas ochota na stare, dobre klopsiki. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem koperkowym i ziemniakami robią furorę na wielu stołach. Przygotuj je zgodnie z naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się cieszyć niezapomnianymi wrażeniami smakowymi.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 250 g śmietany kwaśnej 18 proc.,
  • 750 ml bulionu,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek świeżego kopru,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Pulpety w sosie koperkowym. Sposób przygotowania

Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i delikatnie zeszklij. W dużej misce umieść mięso mielone, bułkę tartą i lekko zarumienioną cebulę. Wbij jajko i dopraw wszystko solą, pieprzem w preferowanej ilości oraz ziołami prowansalskimi.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką i wyrób z nich w miarę jednolitą masę. Z masy odkrawaj niewielkie fragmenty i uformuj z nich kuleczki. W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego pulpety. Gotuj je przez około kwadrans, co jakiś czas mieszając.

Ugotowane klopsiki wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na talerz. W dalszej kolejności połącz w misce śmietanę, mąkę i jedną chochlę bulionu z pulpetów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Koperek drobno posiekaj i wrzuć do drugiego garnka razem ze składnikami na sos. Gotuj przez kilka minut.

Po tym czasie przelej zawiesinę do bulionu, zamieszaj i zagotuj. Pulpety podawaj polane sosem koperkowym z ziemniakami i surówką u boku. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: