Przepis na prawdziwą grochówkę wojskową z kociołka. Ma aromat wędzonki i rozgrzewa jak nic innego

Grochówka wojskowa niezaprzeczalnie jest najlepszą grochówką, jaką można przyrządzić. Dla tych, którzy byli w wojsku, to doskonały powrót do wspomnień. Dla pozostałych po prostu obłędnie pyszna propozycja, która nie kończy się na jednej dokładce. Jak przygotować prawdziwą grochówkę z kociołka? Podpowiadamy.

Grochówka z kociołka to nie przepis babci, a przepis wojskowy. Nie oznacza to jednak, że nie smakuje dobrze - wręcz przeciwnie. Jest rozgrzewająca, gęsta oraz sycąca - po prostu nie sposób jej się oprzeć. Gwarantujemy, że każdy, nawet największy niejadek, poprosi o dokładkę. Jak ją zrobić? Oto przepis doskonały. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na grochówkę wojskową. Ta zupa najlepiej smakuje z kociołka 

Prawdziwa grochówka wojskowa to zupa gęsta i aromatyczna. Najlepiej smakuje podana, gdy jest jeszcze gorąca. Nie można zapomnieć o kromce świeżego, pachnącego chleba, który tylko podbija jej smak. Jak przygotować wojskową zupę grochową? Oto przepis, który sprawdza się od lat. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 600 g grochu łuskanego, 
  • 350 g wędzonych żeberek, 
  • 350 g boczku wędzonego, 
  • 350 g kiełbasy
  • 500 g ziemniaków, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1 łyżka smalcu, 
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek, 
  • łyżeczka kminku, 
  • ziele angielskie, 
  • liście laurowe. 

Grochówka z kociołka - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Groch zalej wodą i mocz przez całą noc. 
  2. Następnego dnia podsmaż na smalcu kiełbasę i boczek. Później zagotuj w kociołku wodę, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj do wody namoczony groch i mięso - łącznie z żeberkami. 
  3. Dopraw zupę pozostałymi przyprawami - do smaku i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj wywar przez około godzinę. 
  4. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do kociołka z zupą grochową. Gotuj jeszcze przez około 25 minut, by były miękkie. Jeśli zrobisz to wcześniej, pamiętaj, że mogą się rozgotować. 
  5. Zupę grochową z kociołka podawaj z kromką świeżego chleba. Najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego! 
Więcej o: