Grochówka z kociołka to nie przepis babci, a przepis wojskowy. Nie oznacza to jednak, że nie smakuje dobrze - wręcz przeciwnie. Jest rozgrzewająca, gęsta oraz sycąca - po prostu nie sposób jej się oprzeć. Gwarantujemy, że każdy, nawet największy niejadek, poprosi o dokładkę. Jak ją zrobić? Oto przepis doskonały.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Przepis na grochówkę wojskową. Ta zupa najlepiej smakuje z kociołka
Prawdziwa grochówka wojskowa to zupa gęsta i aromatyczna. Najlepiej smakuje podana, gdy jest jeszcze gorąca. Nie można zapomnieć o kromce świeżego, pachnącego chleba, który tylko podbija jej smak. Jak przygotować wojskową zupę grochową? Oto przepis, który sprawdza się od lat. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 600 g grochu łuskanego,
- 350 g wędzonych żeberek,
- 350 g boczku wędzonego,
- 350 g kiełbasy,
- 500 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 łyżka smalcu,
- 5-6 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- łyżeczka kminku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe.
Grochówka z kociołka - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Groch zalej wodą i mocz przez całą noc.
- Następnego dnia podsmaż na smalcu kiełbasę i boczek. Później zagotuj w kociołku wodę, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj do wody namoczony groch i mięso - łącznie z żeberkami.
- Dopraw zupę pozostałymi przyprawami - do smaku i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj wywar przez około godzinę.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do kociołka z zupą grochową. Gotuj jeszcze przez około 25 minut, by były miękkie. Jeśli zrobisz to wcześniej, pamiętaj, że mogą się rozgotować.
- Zupę grochową z kociołka podawaj z kromką świeżego chleba. Najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!