• Link został skopiowany

Tego chleba nie ma w piekarniach. Miękki, aromatyczny, a to, co jest w środku powala. Ten smak trudno podrobić

Pieczywo odgrywa ważną rolę w wielu domach. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia i jedzą go z każdym dodatkiem i daniem. Dla wszystkich tych, którzy przepadają za tym produktem, mamy coś wyjątkowego. Ten przepis sprawi, że odkryjesz nowy smak chleba. To wszystko dzięki jednemu składnikowi.
Chleb sprzedawany na kromki cieszy się popularnością wśród mieszkańców Przemyśla, którzy mieszkają samotnie (zdjęcie ilustracyjne)
Lyutik_Ryutik /Shutterstock
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

W dzisiejszym zabieganym świecie mało kto ma czas na przygotowywanie podstawowych produktów. Dziś, zamiast wypiekać pieczywo wolimy wybrać się do sklepu i w nim je zakupić. Okazuje się jednak, że pomimo wielkiego wyboru, który jest na półkach i tak nie zawsze znajdziemy na nich to, co byśmy chcieli. W takim wypadku nie pozostaje nam nic innego, jak przyrządzenie tego własnoręcznie. Dla wszystkich tych, którzy są wielkimi fanami oryginalnych chlebów mamy więc coś specjalnego. Przygotowaliśmy przepis na wypiek, który wyróżnia się wnętrzem. W tych chlebie znajdziesz obfitą ilość cebuli, którą czuć nie tylko przy każdym kęsie, a także jej woń unosi się podczas pieczenia. Takie pieczywo świetnie smakuje z pasztetami, domowymi wędlinami lub jako dodatek do zup.

Przepis na chleb cebulowy

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka drobnej soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki mleka,
  • łyżka ziaren słonecznika do posypania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się cebulą. Obierz ją, posiekaj na drobną kostkę i umieść na patelni, na której wcześniej delikatnie podgrzałeś olej. Podsmażaj warzywo do uzyskania złotego koloru, zdejmij je i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól, cukier, a także suche drożdże. Do suchych składników wlej olej, a także umieść w misce schłodzoną cebulkę. Cały czas mieszając stopniowo wlewaj wodę. Ciasto zagnieć za pomocą dłoni, powinno być miękkie i elastyczne. Następnie umieść je w misce i pozostaw na około 50 minut pod przykryciem. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  3. Foremkę na chleb wysmaruj niewielką ilością oleju i oprósz mąką. Po upływie wyznaczonego czasu ponownie zagnieć ciasto i umieść je w blaszce. Pozostaw je do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Tuż przed pieczeniem wierzch wysmaruj mlekiem i obsyp ziarnami słonecznika. Foremkę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Co jakiś czas kontroluj stopień wypieczenia pieczywa. Jeśli zauważysz, że góra zaczyna się spiekać możesz przykryć go folią aluminiową. Po wypieczeniu pozostaw chleb w urządzeniu do całkowitego wystudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: