• Link został skopiowany

Nie smaż pieczarek w ten sposób, bo na patelni pojawi się woda. To fatalny błąd większości Polaków

Smażenie pieczarek mogłoby należeć do najbanalniejszych czynności w kuchni, gdyby nie woda, która pojawi się na patelni. Jest niezwykle problematyczna, ponieważ nie zawsze zdąży odparować w porę i sprawia, że nasze potrawy stają się wodniste. W ten sposób tracimy również na intensywności smaku.
Pieczarki (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. pexels-katerina-holmes

Jak idealnie usmażyć pieczarki? To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest po prostu niepopełnianie tego banalnego błędu. Podpowiadamy, czego nie robić, a czym warto podkręcić smak pieczarek.  

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Nie popełniaj tego błędu podczas smażenia pieczarek. Puszczą za dużo wody 

Pieczarki to obłędne grzyby, które najczęściej goszczą w naszych kuchniach. Nic dziwnego, ponieważ są stosunkowo tanie i łatwodostępne. Zdarza się jednak, że wychodzą zbyt wodniste, niż byśmy sobie tego życzyli. Trik na to, by temu zapobiec, jest jednak całkowicie prosty. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Babcina metoda na smażenie pieczarek sprawdza się zawsze. Dzięki temu są chrupiące i obłędnie smaczne. Przede wszystkim należy zrezygnować z częstego mieszania pieczarek. W ten sposób zapobiegniemy puszczania przez nie zbyt dużej ilości wody. Warto też pamiętać o tym, by pieczarki posolić dopiero po usmażeniu.  

Przepis na chrupiące i soczyste pieczarki. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 500 g pieczarek, 
  • cebula, 
  • 2-3 łyżki masła,  
  • oliwa, 
  • gałązka tymianku, 
  • natka pietruszki, 
  • sól i pieprz świeżo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy. Jeśli są mniejsze, możemy smażyć je w całości.  
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.  
  3. Na patelnię wlewamy minimalną porcję oliwy i trzy łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy, aż nabierze koloru i dodajemy pieczarki. Całość podsmażamy na średnim ogniu, grzyby muszą odrobinę odparować, więc nie należy się śpieszyć.  
  4. Na tym etapie dodajemy pieprz i gałązkę tymianku oraz natkę pietruszki. Solimy pod koniec smażenia. 
  5. Gdy całość nabierze kolorów i chrupkości wyłączamy gaz i przekładamy danie na talerze.
Więcej o: