Dodaj odrobinę tej przyprawy do zupy pomidorowej. Zyska orientalny posmak i będzie sto razy lepsza

Zupa pomidorowa to obłędna propozycja na obiad. Każdy przygotowuję ją na swój sposób - bardziej pomidorową lub bardziej kremową, jednak ten przepis to coś całkowicie nowego w polskiej kuchni. Wystarczy odrobina tej przyprawy, a zupa zyskuje całkowicie odmienny smak.

Czy jest coś lepszego niż tradycyjny polski obiad? Okazuje się, że tak i warto eksperymentować. Połączenie smaków z różnych stron świata jest naprawdę ciekawe. Wystarczy dodać niewielką ilość tej przyprawy do polskiej pomidorówki, a zyska orientalny posmak, któremu nie sposób się oprzeć. 

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Dodaj pół łyżeczki do pomidorówki. Orientalna pomidorówka jest obłędna 

Sekretnym składnikiem zupy pomidorowej jest... cynamon. Dzięki temu dodatkowi zupa zyska nieco orientalny smak. Ta przyprawa najlepiej smakuje jesienią, więc świetnie się składa. Warto więc zakasać rękawy i brać się do roboty. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • kawałek selera, 
  • 2 ziemniaki,  
  • 2 szklanki wody, 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu, 
  • sól i pieprz. 

Pomidorowa z cynamonem - przepis na rozgrzewającą zupę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek rozgniatamy. Podsmażamy na patelni na oliwie, aż się zarumienią.  
  2. Marchew, pietruszkę, selera oraz ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Warzywa posypujemy cynamonem. Zalewamy je wodą, by mogły się dusić do miękkości. 
  3. Dodajemy przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Dolewamy wodę, jeśli jest za gęsta, a następnie blendujemy na gładko. 

Zupę pomidorową z cynamonem możemy podawać z makaronem, ryżem lub z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Najlepiej smakuje na gorąco - wówczas idealnie rozgrzewa. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.