ABC suszenia grzybów. Tych lepiej nie wkładaj do suszarki. Mogą wydzielać toksyczne substancje szkodliwe dla zdrowia

Rozpoczęła się ulubiona pora roku grzybiarzy. W polskich lasach pojawia się coraz więcej grzybów, które następnie wsadzamy do piekarników i suszarek, by zachować ich aromat na długie tygodnie. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie grzyby należy suszyć. Ta wiedza uratuje twoje zdrowie.

Suszenie grzybów to jedna z najpopularniejszych form ich obróbki. Oczywiście można je podsmażyć i zjeść na świeżo, czy też zalać marynatą i spakować do słoiczków. Trudno jednak wyobrazić sobie aromatyczną grzybową, czy też pierogi z kapuściano-grzybowym farszem bez suszonych grzybków. Trzeba jednak znać pewną zasadę, dotyczącą całego procesu. Suszenie niektórych gatunków może okazać się toksyczne. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Które grzyby suszymy, a których nie wolno?

W wielu domach jesień ma swój konkretny zapach i nie jest to bynajmniej aromat korzennych przypraw i pieczonych jabłek. Otóż mając wśród domowników miłośników grzybobrania możemy być pewni, że najbliższe miesiące będą pachnieć właśnie grzybami. Ich aromat unosi się powoli w miarę suszenia, niezależnie od tego, czy robimy to w specjalnej suszarce, piekarniku, a może nawet na kaloryferze. W suszeniu grzybów nie ma nic złego, jednak istnieje pewna zasada, którą należy znać. Otóż nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. 

Do suszarki czy piekarnika możemy śmiało włożyć pyszne podgrzybki, prawdziwki, koźlarze czy aromatyczne maślaki. Najlepiej zrobić to jak najszybciej po zbiorach, ponieważ świeże grzyby mają dość krótką datę przydatności. Nie wolno ich również pod żadnym pozorem myć z pomocą wody. Wystarczy nożyk i kawałek ręcznika papierowego. Jakich grzybów jednak nie można suszyć w żadnym wypadku? Chodzi o grzyby z blaszkami, np. uwielbiane przez wszystkich kurki lub gąski. Proces suszenia pozbawi je tylko smaku i aromatu, przez co zbiory zostaną zmarnowane.

Których grzybów nie należy jeszcze suszyć? Oczywiście rydzów. Te również charakteryzują się blaszkowatym kapeluszem, jednak nie to stanowi problem. Grzyby te są bogate w białko, które podczas suszenia uwalnia toksyczne substancje. Te zaś są szkodliwe dla zdrowia. W ten prosty sposób, jakim jest suszenie, z całkowicie jadalnych i nieszkodliwych grzybów, możemy przygotować trujący przysmak.

Najlepsze sposoby suszenia grzybów. Te trzy metody nigdy nie zawodzą

Jak prawidłowo suszyć grzyby? Choć metod jest wiele, to te trzy mają najwięcej zwolenników. W ten sposób grzyby zachowają swój charakterystyczny smak i aromat, a przy okazji metody te są naprawdę łatwe i nie sprawiają większych kłopotów.

  • Suszenie w specjalnej suszarce - najbezpieczniejsza forma suszenia, taki sprzęt często posiada szeroki wybór temperatury oraz czasomierz, dzięki któremu nie musimy pamiętać o jego wyłączeniu. Co więcej, dzięki dużej ilości tacek można ususzyć wiele grzybów naraz.
  • Suszenie w piekarniku - równie popularna metoda suszenia. Wystarczy ustawić piekarnik na temperaturę 40 st. Celsjusza (bez termoobiegu), uchylić drzwiczki i wstawić położone na blaszce wyłożonej papierem grzyby.
  • Suszenie na grzejniku - pokrojone w mniejsze kawałki grzyby układamy na podziurawionej kartce papieru i regularnie obracamy, by te nie przykleiły się do kartki.

Po ususzeniu grzyby należy przechowywać w suchych i szczelnie zamykanych słoikach, tak by nie dostała się do nich wilgoć. W innym wypadku do słoiczka z grzybami może wkraść się pleśń.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.