Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szybkim i fantastycznym pomysłem na obiad w piątek i nie tylko, jest pieczona ryba. Czasami jednak martwimy się przyrządzać to delikatne mięso w ten sposób, w obawie, że wyjdzie suche i wiórowate. Jednak z naszym przepisem to się nie stanie. Dziś zdradzimy wam świetny przepis na rybę z piekarnika, które wychodzi soczysta i aromatyczna, a to za sprawą dodatków i marynaty. Jednak musisz wiedzieć, jaką rybę wybrać. W tym przypadku nie polecamy łososia, ale gorąco polecamy dorsza lub morszczuka. Dlaczego te ryby się najlepiej nadają? Mają delikatne mięso, które mimo tego jest zwarte, ale także chude. Idealnie sprawdzi się podczas smażenia i duszenia, ale to właśnie podczas pieczenia ryba zyskuje niesamowitego smaku.
Składniki:
Tak przygotowana ryba to wymarzony obiad dla zapracowanych i zabieganych, ponieważ robi się niemal sam. Jeśli nie masz dorsza ani morszczuka, dobrze sprawdzi się także miruna. Uważaj jednak na mintaje i tilapię - te ryby mogę zawierać w sobie szkodliwe substancje.