Soczysta ryba z piekarnika, czyli pomysł na obiad w piątek. Te dwa gatunki są najsmaczniejsze

W wielu polskich domach na obiad w piątek serwowany jest tenże niemal kultowy zestaw, czyli rybka, ziemniaki i surówka, najczęściej z kiszonej kapusty. Najczęściej stawiamy na rybę smażoną, ale przecież nie wszystko musi być z patelni, dlatego dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną i soczystą rybę z piekarnika. Dwa gatunki nadają się do tego szczególnie.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szybkim i fantastycznym pomysłem na obiad w piątek i nie tylko, jest pieczona ryba. Czasami jednak martwimy się przyrządzać to delikatne  mięso w ten sposób, w obawie, że wyjdzie suche i wiórowate. Jednak z naszym przepisem to się nie stanie. Dziś zdradzimy wam świetny przepis na rybę z piekarnika, które wychodzi soczysta i aromatyczna, a to za sprawą dodatków i marynaty. Jednak musisz wiedzieć, jaką rybę wybrać. W tym przypadku nie polecamy łososia, ale gorąco polecamy dorsza lub morszczuka. Dlaczego te ryby się najlepiej nadają? Mają delikatne mięso, które mimo tego jest zwarte, ale także chude. Idealnie sprawdzi się podczas smażenia i duszenia, ale to właśnie podczas pieczenia ryba zyskuje niesamowitego smaku. 

Ryba z piekarnika, czyli zdrowy i pyszny obiad na koniec tygodnia

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka
  • paczka świeżego
  • kilka plastrów cytryny
  • 1 łyżka masła
  • do podania ulubione dodatki
Zobacz wideo

Sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz mrożonych filerów, najpierw należy je rozmrozić. Następnie przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę, dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, a także odrobinę tymianku i zgnieciony czosnek. Następnie natrzyj rybę z obu stron. 
  2. Przygotuj brytfannę i włóż do niej szpinak. Na szpinaku połóż rybę i dodaj odrobinę masła. Szpinak możesz delikatnie osolić. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Włóż rybę, ale wcześniej połóż na niej kilka plastrów cytryny. Piecz pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut.

Tak przygotowana ryba to wymarzony obiad dla zapracowanych i zabieganych, ponieważ robi się niemal sam. Jeśli nie masz dorsza ani morszczuka, dobrze sprawdzi się także miruna. Uważaj jednak na mintaje i tilapię - te ryby mogę zawierać w sobie szkodliwe substancje. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.