Przekąski na Halloween powinny być nie tylko smaczne, ale i charakterystyczne pod względem wizualnym. Pajęczyny, wiedźmy, potwory, duchy to topowy motyw upiornej imprezy. Sprawdź, jak zrobić idealne przekąski na Halloween.
5
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jedzenie na Halloween - słodycze to nie wszystko. Postaw na upiorne kanapki
Jedzenie na Halloween nie powinno składać się tylko i wyłącznie ze słodkości. Warto zadbać o treściwe przekąski. Zarówno dla małych jak i dużych smakoszy. Pierwszą z naszych propozycji są "upiorne kanapki". Możemy wykonać je w bardzo różnorodny sposób. Poniżej przykładowy wariant:
REKLAMA
Składniki:
chleb żytni
sałata
ugotowane na twardo jajka
sól, pieprz - do smaku
czarne oliwki
papryka
szczypior
masło
ser żółty
wędlina
Kanapki na Halloween. Zdjęcie ilustracyjneistock / Azurita
Wykonanie:
Posmaruj chleb masłem
Umieść na nim ser oraz wędlinę.
Na wierzchu umieść sałatę.
Posiekaj szczypior.
Oliwki pokrój w plasterki.
Jajka obierz i pokrój na plastry.
Ułóż na sałacie "upiorną buzię". Wykonaj oczy z jajek i oliwek. Włosy - z papryki oraz szczypioru. Posyp solą i pieprzem.
Przekąska na Halloween - dyniowy dip do domowej roboty frytek
Przekąska na Halloween w postaci dyniowego dipu jest dobrą opcją dla wielu potraw. Dyniowy sos świetnie współgra z frytkami. Zwłaszcza tymi, które wykonamy w domu. Ponadto dip można serwować z chipsami lub tortillą. Przepisy na Halloween - jak widać - są nie tylko pyszne, ale i proste. Przejdźmy do receptury.
Składniki:
1 dynia piżmowa
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek - do smaku
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
Dyniowy dip na Halloween. Zdjęcie ilustracyjneistock / RamilF
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotuj dynię.
Umyj dynię, osusz, obierz ją ze skórki. Pokrój w kostkę.
Polej ją oliwą i dopraw przyprawami.
Przygotuj brytfankę. Umieść dynie w naczyniu do pieczenia. Piecz ją przez około 20 minut.
Wyciągnij z piekarnika i ostudź.
Umieść dynie w blenderze. Dodaj pozostałe składniki. Dopraw do smaku. Zmiksuj.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz wideo Ciastka na Halloween - pyszne i przerażające!
Halloweenowe przekąski - parówki mumie podano do stołu!
Halloweenowe przekąski to między innymi parówkowe mumie! Brzmi zachęcająco? Zobaczcie sami, jakie są pyszne! Poniżej znajdziecie sposób przyrządzenia.
Składniki:
parówki
ciasto francuskie w płachtach
jajko
sól, pieprz, czosnek, bazylia
pieprz - ziarnisty (na oczy)
biały ser
Parówki w cieście, czyli mięsne mumie na Halloweenshutterstock.com
Wykonanie:
Owiń parówki w ciasto francuskie. Pozostaw miejsce na wykonanie oczy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj ciasto jajkiem.
Umieść mumie na blaszce.
Dorób mumiom oczka z białego sera i ziarenek pieprzu.
Wstaw do piekarnika na 15 minut.
Zielony makaron z dyniowym sosem
Kolejna propozycja na imprezę halloweenową to cukiniowy makaron z sosem dyniowo - pomidorowym. Szybką i ciepłą przekąskę przygotujecie w 20 minut.
Składniki:
1 dynia
kilka cukinii
1 passata pomidorowa
czosnek, sól, pieprz, bazylia, suszone pomidory - do smaku
Makaron na Halloween. Zdjęcie ilustracyjneistock
Wykonanie:
Zapiecz dynie w piekarniku. Pokrój ją w kostkę i upiecz w temperaturze 180 stopni przez kwadrans.
W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii. Umyj cukinie, osusz i obierz ze skórki.
Następnie weź temperówkę do warzyw lub obieraczkę. Wykonaj makaron.
Upieczoną dynie zmiksuj z przyprawami i passatą. Podgrzej i polej cukinię.