Strasznie pyszne przekąski na Halloween - przepisy na przysmaki na imprezę lub seans filmowy

Przekąski na Halloween powinny być nie tylko smaczne, ale i charakterystyczne pod względem wizualnym. Pajęczyny, wiedźmy, potwory, duchy to topowy motyw upiornej imprezy. Sprawdź, jak zrobić idealne przekąski na Halloween.

Jedzenie na Halloween - słodycze to nie wszystko. Postaw na upiorne kanapki

Jedzenie na Halloween nie powinno składać się tylko i wyłącznie ze słodkości. Warto zadbać o treściwe przekąski. Zarówno dla małych jak i dużych smakoszy. Pierwszą z naszych propozycji są "upiorne kanapki". Możemy wykonać je w bardzo różnorodny sposób. Poniżej przykładowy wariant:

Składniki:

  • chleb żytni
  • sałata
  • ugotowane na twardo jajka
  • sól, pieprz - do smaku
  • czarne oliwki
  • papryka
  • szczypior
  • masło
  • ser żółty
  • wędlina
Kanapki na Halloween. Zdjęcie ilustracyjne
Kanapki na Halloween. Zdjęcie ilustracyjne istock / Azurita

Wykonanie:

  1. Posmaruj chleb masłem
  2. Umieść na nim ser oraz wędlinę.
  3. Na wierzchu umieść sałatę.
  4. Posiekaj szczypior.
  5. Oliwki pokrój w plasterki.
  6. Jajka obierz i pokrój na plastry.
  7. Ułóż na sałacie "upiorną buzię". Wykonaj oczy z jajek i oliwek. Włosy - z papryki oraz szczypioru. Posyp solą i pieprzem.

Przekąska na Halloween - dyniowy dip do domowej roboty frytek

Przekąska na Halloween w postaci dyniowego dipu jest dobrą opcją dla wielu potraw. Dyniowy sos świetnie współgra z frytkami. Zwłaszcza tymi, które wykonamy w domu. Ponadto dip można serwować z chipsami lub tortillą. Przepisy na Halloween - jak widać - są nie tylko pyszne, ale i proste. Przejdźmy do receptury.

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, tymianek - do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
Dyniowy dip na Halloween. Zdjęcie ilustracyjne
Dyniowy dip na Halloween. Zdjęcie ilustracyjne istock / RamilF

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przygotuj dynię.
  3. Umyj dynię, osusz, obierz ją ze skórki. Pokrój w kostkę.
  4. Polej ją oliwą i dopraw przyprawami.
  5. Przygotuj brytfankę. Umieść dynie w naczyniu do pieczenia. Piecz ją przez około 20 minut.
  6. Wyciągnij z piekarnika i ostudź.
  7. Umieść dynie w blenderze. Dodaj pozostałe składniki. Dopraw do smaku. Zmiksuj.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz wideo Ciastka na Halloween - pyszne i przerażające!

Halloweenowe przekąski - parówki mumie podano do stołu!

Halloweenowe przekąski to między innymi parówkowe mumie! Brzmi zachęcająco? Zobaczcie sami, jakie są pyszne! Poniżej znajdziecie sposób przyrządzenia.

Składniki:

  • parówki
  • ciasto francuskie w płachtach
  • jajko
  • sól, pieprz, czosnek, bazylia
  • pieprz - ziarnisty (na oczy)
  • biały ser
Parówki w cieście, czyli mięsne mumie na Halloween
Parówki w cieście, czyli mięsne mumie na Halloween shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Owiń parówki w ciasto francuskie. Pozostaw miejsce na wykonanie oczy.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Posmaruj ciasto jajkiem.
  4. Umieść mumie na blaszce.
  5. Dorób mumiom oczka z białego sera i ziarenek pieprzu.
  6. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Zielony makaron z dyniowym sosem

Kolejna propozycja na imprezę halloweenową to cukiniowy makaron z sosem dyniowo - pomidorowym. Szybką i ciepłą przekąskę przygotujecie w 20 minut.

Składniki:

  • 1 dynia
  • kilka cukinii
  • 1 passata pomidorowa
  • czosnek, sól, pieprz, bazylia, suszone pomidory - do smaku
Makaron na Halloween. Zdjęcie ilustracyjne
Makaron na Halloween. Zdjęcie ilustracyjne istock

Wykonanie:

  1. Zapiecz dynie w piekarniku. Pokrój ją w kostkę i upiecz w temperaturze 180 stopni przez kwadrans.
  2. W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii. Umyj cukinie, osusz i obierz ze skórki.
  3. Następnie weź temperówkę do warzyw lub obieraczkę. Wykonaj makaron.
  4. Upieczoną dynie zmiksuj z przyprawami i passatą. Podgrzej i polej cukinię.

Zobacz też: Risotto z dynią - szybki jednogarnkowy obiad gotowy w 30 minut. Przepisy ze specjalnymi dodatkami

Więcej o: