Wystarczy jej na 2 dni, ale znika w kilka chwil. Węgierska zupa rozgrzewa jak nic innego

Dania spoza granic naszego kraju coraz częściej odtwarzane są w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ pomidorowa, krupnik czy rosół mogą już nam się znudzić. Jednak ta zupa nie znudzi się nikomu, a to dzięki prostocie i smaku.

Niektórym osobom zagraniczne smaki są bliskie sercu. Nic dziwnego, ponieważ ich aromaty i połączenia smakowe są naprawdę wyjątkowe i warte spróbowania. Węgierska zupa palócleves jest przykładem dania, które właśnie warto zasmakować. Jej prostota urzeka każdego, a do tego zachęca do zrobienia. Może być dużą konkurencją dla naszych znanych potraw.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Jej wykonanie nie jest wcale skomplikowane. Podstawą jest mięso z kurczaka, a także warzywa. Nie można również zapomnieć o całej gamie przypraw, które są punktem obowiązkowym. Takie połączenia smakuje obłędnie, a co za tym idzie, warto zrobić jej więcej.

Przepis na palócleves, czyli węgierską zupę mięsną

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 g zielonej fasolki
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • liść laurowy
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem robienia zupy jest przygotowanie mięsa. Pierś z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i potencjalnych chrząstek i pokrój w średnią kostkę. Kawałki umieść w misce i obsyp je niewielką ilością słodkiej papryki, soli i pieprzu.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Ma się jedynie lekko podsmażyć, więc czas trzymania go na ogniu to około 2-3 minuty.
  3. Teraz czas na oczyszczenie warzyw. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek również obierz z łupin i drobno posiekaj.
  4. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju, na którym wcześniej podsmażane było mięso. Dodać czosnek i smaż, aż wszystko się lekko zrumieni. Następnie osyp papryką, kminkiem, solą i pieprzem, wymieszaj. 
  5. Do dużego garnka wlej wodę i dodaj liść laurowy. Przykryj i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj wszystkie wysmażone produkty. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  6. Po tym czasie wrzuć ziemniaki, marchewkę i czystą fasolę. Gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszaj.
  7. Do miseczki wsyp mąkę i wymieszaj ją ze śmietaną na gładką masę. Mieszankę dodaj do gotującej się zupy, zamieszaj.
  8. Zupę gotuj jeszcze kilka minut, a następnie posyp ją posiekanym koperkiem i pietruszką. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.