Dynia to królowa jesiennych przepisów. Obłędne warzywo ląduje najczęściej w zupie, słodkich wypiekach czy rozmaitych sałatkach. Dzisiaj mamy jednak przyjemność zdradzić przepis na zupełną nowość, która odmieni sezonowe menu. Oto kremowy sos z dodatkiem masła orzechowego. Zrobi w kuchni prawdziwą furorę.
Sos z pieczonej dyni i masła orzechowego - idealny do pasty i azjatyckich specjałów
Gdy za oknem plucha i deszcz nie zostaje nic innego, jak zaszyć się w ciepłym kącie i nieco poeksperymentować w kuchni. Składnikiem, który wdzięcznie umili nam jesień, jest oczywiście dynia. Warzywo, które doczekało się kilkunastu odmian, można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich jest kremowy sos z dodatkiem masła orzechowego. Przepis zaprezentował na swoim TikToku Tomek.Medrek, który słynie z prezentowania obłędnych, wegańskich receptur.
Sos z dyni przygotujesz ekspresowo. Wystarczy mieć w zanadrzu odpowiednie składniki i kilka aromatycznych przypraw - reszta robi się dosłownie sama. Cały urok tkwi w prostocie: warzywa kroimy, wrzucamy na blachę i pieczemy do miękkości. Później wszystko przekładamy do kielicha blendera, łączymy z mlekiem roślinnym, bulionem i dodatkami, a na koniec miksujemy. Tak zrobiony sos doskonale wzbogaci smak makaronu, azjatyckich nudli oraz różnorodnych mięs np. piersi z kurczaka.
Zobacz wideo Dyniowe love, czyli halloweenowe kopytka z dynią
Ekspresowy i znakomity sos z pieczonej dyni i masła orzechowego
Składniki:
- 500 g dyni (najlepiej Hokkaido),
- główka czosnku,
- 2 małe cebule,
- 5 łyżek oliwy,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 500-1000ml mleka roślinnego,
- 5 łyżek masła orzechowego,
- 3 łyżki pasty miso lub sosu sojowego,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 cm imbiru,
- szczypta chilli,
- sok z limonki,
- posiekana kolendra,
- posiekane orzechy ziemne,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy na niewielkie kawałki.
- Ucinamy czubek główki czosnku, tak, by odsłonić ząbki.
- Główkę czosnku przekrajamy na pół, kładziemy na płacie folii, solimy, pieprzymy i zawijamy.
- Na papierze do pieczenia kładziemy dynię, pokrojoną cebulę oraz czosnek. Całość polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
- Warzywa pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.
- Upieczone warzywa, przekładamy do kielicha blendera lub wysokiego naczynia. Czosnek wyciskamy, dodajemy też bulion, mleko roślinne, pastę miso, masło orzechowe, płatki drożdży, cynamon, paprykę, tarty imbir oraz chilli. Wszystko blendujemy na gładki sos.
- Sos z pieczonej dyni i masła orzechowego jest gotowy!
- Podajemy go z makaronem, azjatyckimi kluskami lub w inny dowolny sposób. Świetnie smakuje podany z limonką, posiekanymi orzeszkami i kolendrą.