Ciapkapusta to smakołyk ze Śląska, który przygotowuje się w mgnieniu oka. I jak na śląskie danie przystało, jest obłędnie pyszne i aromatyczne. Co ciekawe, nazywana jest również panczkrautem lub panszkrautem, a na jej smak ma wpływ kilka składników. Jak zrobić ciapkapustę, by smakowała jak najlepiej? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Ciapkapusta - przepis prosto ze Śląska. Tani i smaczny obiad, którym będzie zajadać się cała rodzina
Tradycyjna ciapkapusta to rozgniecione ziemniaki, podsmażona cebulką i ugotowana kiszona kapusta, które należy energicznie mieszać, by powstało danie. Konsystencją może przypominać paćkę, jednak smakiem nadrabia wszystko. Nie dajcie więc się zwieść widokowi, tylko łapcie za łyżkę lub widelec. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- pół kilo kiszonej kapusty,
- duża cebula,
- liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- łyżka oleju,
- sól,
- pieprz.
Przepis na ciapkapustę. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kiszoną kapustę opłucz, by wypłukać z niej nadmiar kwaśnego posmaku. Następnie umieść ją w garnku i zalej 200 ml wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij z wywaru przyprawy i pozostaw kapustę do lekkiego przestudzenia.
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Ziemniaki obierz, umyj dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki.
- Gotuj w garnku z osoloną wodą do miękkości, czyli jakieś 30 minut. Następnie odcedź i rozgnieć na purée.
- Do kartofli dodaj ugotowaną kapustę i podsmażoną cebulę. Przypraw według uznania i dokładnie, energicznie wymieszaj.
- Podawaj jako danie główne lub z dodatkiem mięsa i sosu. Smacznego!