Smażone grzyby z cebulą to wymarzona jesienna kolacja. Podpowiemy, na czym je smażyć i co dodać, żeby były mniam

Grzyby smażone z cebulą to wymarzony obiad każdego miłośnika jesiennych smaków. Wystarczy dodać trochę kopytek, makaron, ziemniaki lub pajdę chleba i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Jak zatem zrobić smażone grzyby? Wybierz odpowiedni tłuszcz.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Grzyby są fantastyczne w każdej wersji, ale jak już wiele razy mówiliśmy, w prostocie tkwi smak i wszystko, co najlepsze. Grzyby smażone z cebulką są nie tylko pyszne, ale także pasują do kopytek, ziemniaków, ale znawcy tematu są zgodni, że najlepiej smakują z chlebem prosto z patelni. Pamiętajcie jednak, że grzyby kochają się z masłem. Masło i świeże grzyby to duet tak zgrany, jak Pinky i Mózg, Bolek i Lolek lub Shrek i Osioł. 

Zobacz wideo

Smażone grzyby - przepis na wymarzoną kolację

Składniki:

  • ok. 700 g świeżych leśnych grzybów (polecam opieńki)
  • 2 cebule
  • 2 solidne łyżki masła
  • sól, pieprz, granulowany czosnek

Sposób wykonania:

  1. Leśne grzyby dokładnie wyczyść. Jeśli masz maślaki, obierz je ze skórki, opieńki także należy obrać. Następnie przez chwilę wypłucz je w wodzie z solą, odcedź i jak masz czas, lekko osusz.
  2. Cebulę pokrój w średnią kostkę. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją. 
  3. Grzyby pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do cebuli. Zwiększ moc palnika i podsmażaj je, aż odparuje nadmiar wody. 
  4. Kiedy grzyby się delikatnie zarumienią, dodaj sól, pieprz oraz czosnek. Smaż na mniejszej mocy palnika jeszcze przez ok. 5 minut.

Do grzybów smażonych z cebulą możesz dodać także dwa listki laurowe oraz kilka ziaren jałowca. Takie grzyby możesz także zapasteryzować lub zamrozić.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.