Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Grzyby są fantastyczne w każdej wersji, ale jak już wiele razy mówiliśmy, w prostocie tkwi smak i wszystko, co najlepsze. Grzyby smażone z cebulką są nie tylko pyszne, ale także pasują do kopytek, ziemniaków, ale znawcy tematu są zgodni, że najlepiej smakują z chlebem prosto z patelni. Pamiętajcie jednak, że grzyby kochają się z masłem. Masło i świeże grzyby to duet tak zgrany, jak Pinky i Mózg, Bolek i Lolek lub Shrek i Osioł.
Smażone grzyby - przepis na wymarzoną kolację
Składniki:
- ok. 700 g świeżych leśnych grzybów (polecam opieńki)
- 2 cebule
- 2 solidne łyżki masła
- sól, pieprz, granulowany czosnek
Sposób wykonania:
- Leśne grzyby dokładnie wyczyść. Jeśli masz maślaki, obierz je ze skórki, opieńki także należy obrać. Następnie przez chwilę wypłucz je w wodzie z solą, odcedź i jak masz czas, lekko osusz.
- Cebulę pokrój w średnią kostkę. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Grzyby pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do cebuli. Zwiększ moc palnika i podsmażaj je, aż odparuje nadmiar wody.
- Kiedy grzyby się delikatnie zarumienią, dodaj sól, pieprz oraz czosnek. Smaż na mniejszej mocy palnika jeszcze przez ok. 5 minut.
Do grzybów smażonych z cebulą możesz dodać także dwa listki laurowe oraz kilka ziaren jałowca. Takie grzyby możesz także zapasteryzować lub zamrozić.