Zapiekanka z mięsa mielonego to doskonała i bardzo pomysłowa alternatywa dla klasycznych kotletów. Połączenie dobrze doprawionego mięsa z warzywami, serem i kremowym sosem to rarytas, jakiego dawno nie jedliście. Wypróbuj mielone w leniwej wersji i przekonaj się sama, że nie warto wracać do klasyki. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Pieczarki oczyszczamy z piachu i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki podsmażamy na odrobinie oleju, aż cebule się zeszkli, a z pieczarek wyparuje nadmiar wody. W międzyczasie szatkujemy kapustę w cienkie paski i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy zrumienioną cebulę, czosnek i pieczarki. Wówczas całość zalewamy śmietanką.
W osobnej misce doprawiamy mięso mielone, a następnie przekładamy na warzywny spód zapiekanki. Na samym końcu posypujemy mięsną warstwę tartą mozzarellą i wsadzamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość powinna piec się co najmniej godzinę, aż mięso będzie idealnie miękkie, a ser roztopiony. Gotowe danie studzimy i podajemy w formie kostek, podobnie jak lasagne. Zapiekanka z mięsa mielonego spokojnie zastąpi kotlety. Wystarczy podać ją z ziemniakami i surówką, a nikt nie zatęskni za klasyczną wersją tego obiadu. Smacznego!