Po co lepić kotlety, jeśli z tego mięsa możesz zrobić błyskawiczne danie. Nie narobisz się, a jedzenia starczy na kilka dni

Masz dosyć lepienia i smażenia kotletów mielonych? Przygotowywanie tego dania to zmora niejednej gospodyni. Nie dość, że kosztuje to sporo pracy, to na dodatek robi się przy tym niezły bałagan. Postaw lepiej na zapiekankę z mięsa mielonego. Smak jest jeszcze lepszy, a przygotujesz wszystko w niecały kwadrans.

Zapiekanka z mięsa mielonego to doskonała i bardzo pomysłowa alternatywa dla klasycznych kotletów. Połączenie dobrze doprawionego mięsa z warzywami, serem i kremowym sosem to rarytas, jakiego dawno nie jedliście. Wypróbuj mielone w leniwej wersji i przekonaj się sama, że nie warto wracać do klasyki. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana! Wybierz serwis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • pół główki kapusty białej,
  • 2 cebule białe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g tartej mozzarelli,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • olej do smażenia.

Zapiekanka, która smakuje jeszcze lepiej niż kotlety mielone. Koniec żmudnego lepienia

Pieczarki oczyszczamy z piachu i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki podsmażamy na odrobinie oleju, aż cebule się zeszkli, a z pieczarek wyparuje nadmiar wody. W międzyczasie szatkujemy kapustę w cienkie paski i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy zrumienioną cebulę, czosnek i pieczarki. Wówczas całość zalewamy śmietanką. 

W osobnej misce doprawiamy mięso mielone, a następnie przekładamy na warzywny spód zapiekanki. Na samym końcu posypujemy mięsną warstwę tartą mozzarellą i wsadzamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość powinna piec się co najmniej godzinę, aż mięso będzie idealnie miękkie, a ser roztopiony. Gotowe danie studzimy i podajemy w formie kostek, podobnie jak lasagne. Zapiekanka z mięsa mielonego spokojnie zastąpi kotlety. Wystarczy podać ją z ziemniakami i surówką, a nikt nie zatęskni za klasyczną wersją tego obiadu. Smacznego!

Więcej o: