-
Haps
-
Jak przygotować
- Kupujesz mozzarellę? Przestań przepłacać. Zrób ją w domu i to z trzech składników. Będziesz się zajadać
Kupujesz mozzarellę? Przestań przepłacać. Zrób ją w domu i to z trzech składników. Będziesz się zajadać
Mozzarella to jeden z ulubionych serów Polaków. Używamy jej do wszystkiego. Do makaronów, zup, zapiekanek, kanapek i wielu innych dań. W sklepie trzeba jednak za taką kulkę około trzech złotych, więc jeśli bardzo lubimy ten ser, może być to w ciągu miesiąca spory wydatek. Okazuje się jednak, że nie trzeba przepłacać, bo można zrobić ją w domu i to z trzech składników.
Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania. Dobrze znany jest ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Nie sposób mu się oprzeć zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak zrobić taki ser w domu? Oto rozwiązanie tajemnicy.
Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach
Jak zrobić mozzarellę w domu? To prostsze, niż myślisz
Jak zrobić mozzarellę w domu? Z pewnością wielu z nas nigdy się nad tym nie zastanawiało i kupowało ją w sklepie. Można jednak sporo zaoszczędzić na robieniu jej w domu. Potrzebujemy tylko dwóch składników. Oto zaskakujący przepis, który na stałe rozgości się w twoim domu. Już nigdy nie kupisz tego sera w markecie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 2 litry świeżego tłustego mleka,
- 5 łyżek octu spirytusowego 10 proc.,
- 1 łyżka soli.
Pyszna domowa mozzarella bez przepłacania. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Świeże, tłuste mleko przelej do garnka, a następnie podgrzewaj do około 46 stopni Celsjusza. Może przydać się do tego termometr. Następnie wlej ocet spirytusowy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj do momentu pojawienia się grudek.
- Odsącz serwatkę od sera przy pomocy sitka. Odciskamy nadmiar płynu, a następnie formujemy kulkę, cały czas odciskając nadmiar wody.
- Kulkę serową przełóż do miski. Odlaną serwatkę podgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza i dodaj do niej łyżkę soli. Zalej nią serową kulkę. Namaczaj przez chwilę, a następnie wyjmij ser i odciśnij nadmiar serwatki. Uformowaną kulkę wrzuć do zimnej wody. Można dodać ją do różnorodnych dań. Smacznego!