• Link został skopiowany

Sól do ziemniaków? W żadnym wypadku. Ta przyprawa o wiele lepiej wzbogaci smak warzyw

Do gotujących się ziemniaków dodajemy zwykle nieco soli. Choć nadaje warzywom smaku, to spożywana w nadmiernych ilościach szkodzi. Warto zamienić ją na inne przyprawy, które nie tylko wzbogacą ich aromat, ale i nie wpłyną negatywnie na zdrowie. Dodatki te znajdują się w każdej kuchni.
Do gotowanych ziemniaków nie musisz wrzucać soli. Istnieją lepsze zamienniki
fot. ?????? ??????? / iStock.com

Polska kuchnia ziemniakami stoi. Uwielbiamy przyrządzać je na różne sposoby. Do najpopularniejszych należy gotowanie, pieczenie i tłuczenie, ale równie dobrze można je też usmażyć czy ugrillować. Wyśmienicie smakują w formie dania głównego lub jako warzywny dodatek. Gotowane ziemniaki tradycyjnie się obiera i wrzuca do osolonego wrzątku. Czy niezbyt zdrową sól można jednak czymś zastąpić? Okazuje się, że jak najbardziej!

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Ziemniaki bez soli. Dzięki tym przyprawom warzywa będą zdrowsze i smaczniejsze

Sól to jedna z tańszych przypraw, która przy okazji wykazuje działanie konserwujące. Znajduje się w większości produktów spożywczych. Chętnie dodajemy ją również do przygotowywanych w domu posiłków. Mimo świadomości, że w nadmiernych ilościach szkodzi - mamy do niej słabość. Mało kto próbował zastąpić ją przy gotowaniu czymś innym. Zamienniki jednak, wbrew pozorom, wcale nie pogarszają smaku gotujących się warzyw. Wręcz przeciwnie - mogą im nadać zupełnie nowych wrażeń smakowych.

Sól bez problemu można zastąpić m.in. bazylią, oregano, kolendrą, szałwią, estragonem, cząbrem czy lubczykiem. Zioła te są niezwykle aromatyczne, co oznacza, że gotowane ziemniaki również takie będą. Nie zawierają w sobie szkodliwego sodu, a ponadto wspierają proces trawienia i zmniejszają łaknienie na słone przekąski.

Nadmiar soli w diecie negatywnie wpływa na zdrowie

W wielu polskich domach gotowane ziemniaki zjada się pod różną postacią nawet kilka razy w tygodniu. Lekarze zaznaczają, że w codziennej diecie zbyt często sięgamy po produkty zawierające sól, a właściwie szkodliwy dla zdrowia sód. Nadmierne spożycie soli prowadzi do rozwoju wielu chorób, m.in. kamicy nerek, osteoporozy czy nadciśnienia, które z kolei znacznie zwiększa ryzyko demencji czy udaru mózgu. Niewielka ilość soli dodawana do gotujących się ziemniaków nie wydaje się groźna, jednak przy regularnym dostarczaniu organizmowi szkodliwych substancji narażamy się na przykre konsekwencje zdrowotne. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza przy planowaniu codziennych posiłków. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: