To piernikowe ciasto pobije wszystkie wypieki teściowej. W święta to ciebie będą prosić o dokładkę

Krajanka piernikowa to najprostsze ciasto piernikowe, jakie można przygotować. Tradycyjny piernik musi długo leżakować, a tutaj nie ma tego problemu, więc to idealna propozycja dla spóźnialskich. Na szczęście smakuje świetnie, więc nikt nie posądzi nas o fuszerkę cukierniczą.

Krajanka to przepis na cudowne piernikowe ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie. Dla twoich gości będzie pozytywnym zaskoczeniem. Gwarantujemy, że będą prosić o wiele dokładek i to ty zgarniesz wszystkie pochwały, a nie twoja teściowa. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Krajanka piernikowa - przepis. Ciasto, które nie ma żadnej konkurencji  

Składniki: 

  • słoik miodu (ok. 270 g), 
  • 3/4 kostki masła,  
  • szklanka cukru,  
  • 1 jajko,  
  • 600 mąki pszennej, 
  • 3 łyżki kakao,  
  • cynamon, 
  • przyprawa do piernika, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • cukier puder, 
  • woda. 

Jak zrobić krajankę piernikową? Ten przepis robi furorę w moim domu  

Krajanka piernikowa to bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Zdecydowanie warto nie zapomnieć o przyprawach do piernika, które wzbogacą smak i sprawią, że ciasto teściowej nie będzie mogło równać się z tym. Krajanka piernikowa smakuje obłędnie nie tylko w święta - warto robić je o każdej porze roku, ponieważ zawsze smakuje tak samo świetnie. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wyjmujemy z lodówki, by miały temperaturę pokojową. 
  2. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Po rozpuszczeniu się składników odstawiamy je do przestudzenia. Po tym czasie dodajemy mąkę z przyprawami, kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.  
  3. Miksujemy miód z jajkiem i suchymi składnikami na jednolitą gęstą masę. 
  4. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza (tryb góra-dół).  
  5. Wystudzony piernik możemy oblać lukrem (mieszamy cukier puder z ciepłą wodą) lub czekoladą. Kroimy na kwadraty. Smacznego.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.