-
Haps
-
Jak przygotować
- To piernikowe ciasto pobije wszystkie wypieki teściowej. W święta to ciebie będą prosić o dokładkę
To piernikowe ciasto pobije wszystkie wypieki teściowej. W święta to ciebie będą prosić o dokładkę
Krajanka piernikowa to najprostsze ciasto piernikowe, jakie można przygotować. Tradycyjny piernik musi długo leżakować, a tutaj nie ma tego problemu, więc to idealna propozycja dla spóźnialskich. Na szczęście smakuje świetnie, więc nikt nie posądzi nas o fuszerkę cukierniczą.
Krajanka to przepis na cudowne piernikowe ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie. Dla twoich gości będzie pozytywnym zaskoczeniem. Gwarantujemy, że będą prosić o wiele dokładek i to ty zgarniesz wszystkie pochwały, a nie twoja teściowa.
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe
Krajanka piernikowa - przepis. Ciasto, które nie ma żadnej konkurencji
Składniki:
- słoik miodu (ok. 270 g),
- 3/4 kostki masła,
- szklanka cukru,
- 1 jajko,
- 600 mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- cynamon,
- przyprawa do piernika,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier puder,
- woda.
Jak zrobić krajankę piernikową? Ten przepis robi furorę w moim domu
Krajanka piernikowa to bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Zdecydowanie warto nie zapomnieć o przyprawach do piernika, które wzbogacą smak i sprawią, że ciasto teściowej nie będzie mogło równać się z tym. Krajanka piernikowa smakuje obłędnie nie tylko w święta - warto robić je o każdej porze roku, ponieważ zawsze smakuje tak samo świetnie. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sposób przygotowania:
- Jajka wyjmujemy z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
- Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Po rozpuszczeniu się składników odstawiamy je do przestudzenia. Po tym czasie dodajemy mąkę z przyprawami, kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Miksujemy miód z jajkiem i suchymi składnikami na jednolitą gęstą masę.
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza (tryb góra-dół).
- Wystudzony piernik możemy oblać lukrem (mieszamy cukier puder z ciepłą wodą) lub czekoladą. Kroimy na kwadraty. Smacznego.