Przygotowanie ciasta na pierogi wydaje się zadaniem pozornie prostym. Wystarczy w końcu połączyć kilka składników, prawda? Ano właśnie nie do końca. Aby danie wyszło znakomite, ciasto na nie musi być zarówno miękkie, jak i sprężyste oraz elastyczne. Efekt taki uzyskamy po połączeniu i wyrobieniu odpowiednich składników w prawidłowych proporcjach. Jak się za to zabrać? Podpowiadamy!
Przepisów na ciasto pierogowe jest wiele. Niektórzy twierdzą, że jedyna słuszna metoda ich wykonania polega na połączeniu zaledwie trzech składników: mąki, wody i soli. Drudzy z kolei przekonują, że do ciasta należy dodać również tłuszcz w postaci masła. Istnieją receptury, w których znajdziemy jajka, ale i takie, które wprost zabraniają dodania ich. Poniższy przepis zakłada wykorzystanie nie tylko kontrowersyjnych jajek, ale i kwaśnej śmietany, która sprawi, że ciasto będzie doskonale miękkie.
Składniki:
Dodatkowo:
W misce połącz ze sobą żółtka jajek i śmietanę. Na podsypanej mąką stolnicy wymieszaj wszystkie składniki: przesianą mąkę, gorącą wodę, szczyptę soli oraz masę jajeczną. Wygniataj całość przez kilka minut, aż uzyskasz elastyczne, miękkie ciasto. Nie powinno być ani zbyt lejące, ani zbyt twarde.
W dalszej kolejności owiń kulę ciasta folią spożywczą i odstaw na ok. pół godziny. Po tym czasie odwiń masę pierogową i podziel ją na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawaj niewielkie kółka, a następnie rozciągnij je nieco palcami. Na środek każdego kawałka wyłóż po łyżeczce ulubionego farszu. Składaj je na pół, zlepiając ich brzegi palcami lub widelcem.
Przygotuj głęboki garnek. Zagotuj w nim osoloną wodę, a w momencie wrzenia, umieść w niej ostrożnie pierogi. Nie wkładaj wszystkich naraz, najlepiej rób to partiami po kilkanaście sztuk. Zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Gotowe pierożki wyławiaj łyżką cedzakową i przekładaj na talerz. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl