Sos Tysiąca Wysp zwykle dodajemy do hot-dogów, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by urozmaicić nim inne dania. Świetnie wzbogaca on smak sałatek, a także zapiekanek. Intensywnie łączy aromat ostrego ketchupu, kremowego majonezu oraz przypraw. Z takim dodatkiem trudno nie pokusić się o sowitą dokładkę.
Zapiekanka to doskonała propozycja prostego i smacznego obiadu. Po usmażeniu kurczaka i połączeniu wszystkich składników pozostaje jedynie wstawić potrawę do piekarnika. Taki obiad jest niezwykle sycący, dlatego z pewnością wystarczy na co najmniej dwa posiłki.
Składniki na marynatę:
Składniki na sos:
Pozostałe składniki:
W pierwszym etapie przygotuj marynatę do kurczaka. W miseczce połącz oliwę i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Mięso oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Pokrojonego kurczaka zanurz w marynacie i zostaw na kilka godzin. Aby przyspieszyć przygotowania obiadu, polecamy wykonać powyższe kroki dzień wcześniej. Kurczak po całonocnym marynowaniu intensywnie najdzie aromatem przypraw. Zamarynowane kawałki fileta wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażaj, aż mięso się zarumieni.
Teraz przyszedł czas na sos Tysiąca Wysp. W małej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny i ketchup. Dodaj posiekaną drobno cebulę, jajko oraz wszystkie przyprawy. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcjami producenta. Po ugotowaniu odstaw go do ostudzenia. Umyj i pokrój pomidorki koktajlowe, a następnie wymieszaj je z makaronem i kurczakiem. Dodaj połowę startej na tarce mozzarelli.
Całość przełóż do większego naczynia żaroodpornego. Na warstwę z makaronem, mięsem i pomidorkami wylej aromatyczny sos, a wierzch posyp resztą sera. Prawie gotową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. Pyszne danie najlepiej zjeść na ciepło. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl