Sos winegret to klasyka gatunku. Ten zimny sos do sałatek pochodzi z Francji, lecz podbił serca smakoszy na całym świecie. Doceniany jest za świeżość i lekkość, a do tego przygotowuje się go błyskawicznie. Wystarczy kilka podstawowych dodatków, by wyczarować idealne dopełnienie każdej sałatki. Nie każdy jednak wie, że winegret nie potrzebuje cukru lub miodu. Jego zdrowa wersja przyda się wszystkim na diecie, choć nie tylko. Więcej kulinarnych ciekawostek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kto robi najlepszy winegret, jak nie Francuzi? Jacques Pépin, francuski kucharz, na swoim profilu na platformie TikTok często dzieli się sprawdzonymi przepisami. Swoim widzom pokazał między innymi, jak przygotować idealny sos winegret. Jak stwierdził, wszystko co ma powyżej 25 proc. cukru, uznawane jest za deser. Z tego powodu przygotował sos sałatkowy, w którego składzie nie ma ani miodu, ani cukru białego lub brązowego. Wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej.
Gotowy sos można przechowywać w lodówce kilka dni. Sprawdzi się doskonale do najróżniejszych sałatek, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu nadaje się idealnie dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami lub chcą zadbać o ograniczenie cukru w diecie. Liście sałaty będą pięknie się błyszczeć, a smak zachwyci nawet niejadków. Smacznego!