Przestań kupować gotowe sosy i przygotuj domowy winegret. Sekretny składnik? Bez tego warzywa ani rusz

Nie wiesz czym podkręcić smak sałatki? Sklepowa "gotowce" mogą się schować, przy winegrecie domowej roboty. Ten przepis sprawdzi się między innymi u tych, którzy dbają o linię i ograniczają spożycie cukru. Słodko nie będzie, za to będzie wyraziście i smakowicie.

Sos winegret to klasyka gatunku. Ten zimny sos do sałatek pochodzi z Francji, lecz podbił serca smakoszy na całym świecie. Doceniany jest za świeżość i lekkość, a do tego przygotowuje się go błyskawicznie. Wystarczy kilka podstawowych dodatków, by wyczarować idealne dopełnienie każdej sałatki. Nie każdy jednak wie, że winegret nie potrzebuje cukru lub miodu. Jego zdrowa wersja przyda się wszystkim na diecie, choć nie tylko. Więcej kulinarnych ciekawostek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Kto robi najlepszy winegret, jak nie Francuzi? Jacques Pépin, francuski kucharz, na swoim profilu na platformie TikTok często dzieli się sprawdzonymi przepisami. Swoim widzom pokazał między innymi, jak przygotować idealny sos winegret. Jak stwierdził, wszystko co ma powyżej 25 proc. cukru, uznawane jest za deser. Z tego powodu przygotował sos sałatkowy, w którego składzie nie ma ani miodu, ani cukru białego lub brązowego. Wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 2 szalotki,
  • 2 łyżki francuskiej musztardy,
  • 1/4 szklanki octu winnego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 szklanka oliwy,
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Idealny sos do sałatek. Docenisz go za uniwersalność i niepowtarzalny smak

  1. Szalotkę drobno poszatkuj i przełóż do słoiczka.
  2. Jeśli wykorzystujesz czosnek, przeciśnij go przez praskę lub poszatkuj ręcznie na drobne kawałki.
  3. Do obu warzyw dodaj musztardę, ocet i wodę.
  4. Słoiczek szczelnie zakręć i potrząsaj nim, aż wszystkie płynne składniki się połączą, a konsystencja nieco zgęstnieje od "ubijania".
  5. Na koniec dodaj do sosu oliwę, najlepiej z pierwszego tłoczenia.

Gotowy sos można przechowywać w lodówce kilka dni. Sprawdzi się doskonale do najróżniejszych sałatek, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu nadaje się idealnie dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami lub chcą zadbać o ograniczenie cukru w diecie. Liście sałaty będą pięknie się błyszczeć, a smak zachwyci nawet niejadków. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.