Robisz sałatkę jarzynową w ten sposób? To wielki błąd. Dzięki tej metodzie uchronisz ją przed "powodzią"

Sałatka jarzynowa to klasyk nad klasykami. Smaczny dodatek pojawia się na polskich stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Trudno znaleźć kogoś, kto nie doceniałby pysznej majonezowo-warzywnej mieszanki. Jak jednak cieszyć się jej smakiem, kiedy w misce panuje istna "powódź"? Dzięki poniższym wskazówkom sałatka wyjdzie doskonale.

Sałatka jarzynowa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Chwilowa nieuwaga może jednak doprowadzić do tego, że ostateczny rezultat dalece będzie odbiegał od tego zamierzonego. Niemal każdy z nas choć raz popełnił błąd przy przyrządzaniu tego smakowitego dania. Jak się przed nimi uchronić? Wystarczy zapamiętać (i zastosować) kilka zasad.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Błąd, przez który sałatka jarzynowa "przechodzi" wodą. Uniknięcie go jest banalnie proste

Wodnista sałatka jarzynowa to kulinarny koszmar każdego smakosza. Jeśli chcemy, aby domownicy i goście byli zachwyceni efektami naszej pracy, koniecznie musimy pamiętać o tym, jak w prawidłowy sposób przygotować sałatkę. Po pierwsze, za "powódź" w misce zwykle odpowiada sól. Sprawia ona bowiem, że warzywa puszczają wodę.

Jak uniknąć tej katastrofy? Wbrew pozorom, wcale nie trzeba rezygnować z doprawiania potrawy. Wystarczy, że solenie sałatki zostawimy na sam koniec. Dodanie soli tuż przed zaserwowaniem sprawi, że jej składniki nie zdążą przejść płynem. Z tego też względu nie warto posolonej sałatki przechowywać w lodówce przez długi czas. Ponadto nie zapomnij o precyzyjnym odsączeniu warzyw z puszki - zalewa, w której się znajdują, bardzo często ląduje w misce ze składnikami. 

Jakich jeszcze błędów wystrzegać się przy przyrządzaniu sałatki?

Czasem sałatka jarzynowa wychodzi zbyt mdła. A przecież z zasady powinna łączyć smak kwaśny, słodki i słony. Aby uzyskać taki efekt, trzeba dodać wszystkie konieczne składniki. Nie może w niej zabraknąć ziemniaków, jajek na twardo, marchewki, groszku kub kukurydzy, kiszonych lub konserwowych ogórków oraz kremowego, spajającego całość majonezu. Równie ważne są odpowiednie proporcje. Każdego składnika powinno być mniej więcej po równo - dzięki temu wydobędziemy z sałatki idealny smak.

Wiele osób popełnia również inny popularny błąd. Zbyt drobne krojenie warzyw nie przysłuży się konsystencji dania. W efekcie otrzymamy miękką "papkę" zamiast mieszaninę różnych smaków. Stosuj się powyższych zasad, a gwarantujemy, że twoja sałatka jarzynowa zostanie okrzyknięta kulinarnym dziełem sztuki. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA