Ryby mogą kojarzyć się większości z nas z okresem świąt Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy jemy ich najwięcej, by jak najlepiej zaopatrzyć wigilijne stoły. Zazwyczaj lądują na nich największe klasyki, lecz w tym roku zachęcamy do podania ryb w innych wersjach. Jedną z nich jest ten przepis, więc warto zapisać go na później.
Fot. Shutterstock, Aksenya
REKLAMA
REKLAMA
Gotowanie to nie tylko ciągłe powtarzanie tych samych przepisów. To również szukanie nowości i próbowanie ich wraz z najbliższymi. Święta są więc świetnym okresem, by na stole postawić nowe dania i przekąski. Idealnie będą się komponować z klasykami i będą świetnym powodem do rozmów i zachwytów. W tym roku zamiast tradycyjnej ryby po grecku zachęcamy więc do spróbowania tej wersji.
REKLAMA
Zobacz wideo Smażona ryba
Ryba po cygańsku to wyjątkowa receptura na smaczny smakołyk. To, co wychodzi z tego przepisu, może przewyższać wszelkie oczekiwania. Filety rybne należy najpierw opanierować, a następnie namoczyć w aromatycznym sosie. Takie połączenie na pewno skradnie serca.
Przepis na rybę po cygańsku
Składniki:
1 kg filetu z dorsza,
4 jajka,
150 g mąki pszennej,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól,
pieprz.
Składniki na sos:
150 ml wody,
150 ml oleju,
3 cebule,
duży słoik papryki w zalewie,
3 łyżki ketchupu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki drobnego cukru,
4 łyżki octu,
łyżeczka ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przyrządzenie panierki. Jajka wbij do większej miski i wymieszaj je z solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie wsyp mąkę i ponownie zamieszaj, do powstania jednolitej masy.
Filety przemyj i w razie potrzeby usuń ości. Następnie zamocz je w powstałej panierce i umieść na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Gdy ryba się smaży, czas na przyrządzenie sosu. Papryki wyjmij z zalewy i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
Do garnka wlej wodę, olej, dodaj ketchup, koncentrat i ocet, zamieszaj. Następnie wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, na sam koniec dodaj cebulę i paprykę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj i trzymaj na małym ogniu przez kilka minut.
Wysmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem. Gotową odstaw do wystudzenia, następnie podawaj lub przechowuj w lodówce.