Zamiast ryby po grecku, zrób ją w takim wydaniu. Nikt jej nie odmówi, a nawet poprosi o dokładkę

Ryby mogą kojarzyć się większości z nas z okresem świąt Bożego Narodzenia. To właśnie wtedy jemy ich najwięcej, by jak najlepiej zaopatrzyć wigilijne stoły. Zazwyczaj lądują na nich największe klasyki, lecz w tym roku zachęcamy do podania ryb w innych wersjach. Jedną z nich jest ten przepis, więc warto zapisać go na później.

Gotowanie to nie tylko ciągłe powtarzanie tych samych przepisów. To również szukanie nowości i próbowanie ich wraz z najbliższymi. Święta są więc świetnym okresem, by na stole postawić nowe dania i przekąski. Idealnie będą się komponować z klasykami i będą świetnym powodem do rozmów i zachwytów. W tym roku zamiast tradycyjnej ryby po grecku zachęcamy więc do spróbowania tej wersji.

Zobacz wideo Smażona ryba

Ryba po cygańsku to wyjątkowa receptura na smaczny smakołyk. To, co wychodzi z tego przepisu, może przewyższać wszelkie oczekiwania. Filety rybne należy najpierw opanierować, a następnie namoczyć w aromatycznym sosie. Takie połączenie na pewno skradnie serca. 

Przepis na rybę po cygańsku

Składniki:

  • 1 kg filetu z dorsza,
  • 4 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • 150 ml wody,
  • 150 ml oleju,
  • 3 cebule,
  • duży słoik papryki w zalewie,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 4 łyżki octu,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie panierki. Jajka wbij do większej miski i wymieszaj je z solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie wsyp mąkę i ponownie zamieszaj, do powstania jednolitej masy.
  2. Filety przemyj i w razie potrzeby usuń ości. Następnie zamocz je w powstałej panierce i umieść na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  3. Gdy ryba się smaży, czas na przyrządzenie sosu. Papryki wyjmij z zalewy i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  4. Do garnka wlej wodę, olej, dodaj ketchup, koncentrat i ocet, zamieszaj. Następnie wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, na sam koniec dodaj cebulę i paprykę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj i trzymaj na małym ogniu przez kilka minut.
  5. Wysmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem. Gotową odstaw do wystudzenia, następnie podawaj lub przechowuj w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: