Gotowanie to nie tylko ciągłe powtarzanie tych samych przepisów. To również szukanie nowości i próbowanie ich wraz z najbliższymi. Święta są więc świetnym okresem, by na stole postawić nowe dania i przekąski. Idealnie będą się komponować z klasykami i będą świetnym powodem do rozmów i zachwytów. W tym roku zamiast tradycyjnej ryby po grecku zachęcamy więc do spróbowania tej wersji.
Zobacz wideo Smażona ryba
Ryba po cygańsku to wyjątkowa receptura na smaczny smakołyk. To, co wychodzi z tego przepisu, może przewyższać wszelkie oczekiwania. Filety rybne należy najpierw opanierować, a następnie namoczyć w aromatycznym sosie. Takie połączenie na pewno skradnie serca.
Przepis na rybę po cygańsku
Składniki:
- 1 kg filetu z dorsza,
- 4 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos:
- 150 ml wody,
- 150 ml oleju,
- 3 cebule,
- duży słoik papryki w zalewie,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 4 łyżki octu,
- łyżeczka ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest przyrządzenie panierki. Jajka wbij do większej miski i wymieszaj je z solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie wsyp mąkę i ponownie zamieszaj, do powstania jednolitej masy.
- Filety przemyj i w razie potrzeby usuń ości. Następnie zamocz je w powstałej panierce i umieść na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- Gdy ryba się smaży, czas na przyrządzenie sosu. Papryki wyjmij z zalewy i pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
- Do garnka wlej wodę, olej, dodaj ketchup, koncentrat i ocet, zamieszaj. Następnie wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, na sam koniec dodaj cebulę i paprykę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj i trzymaj na małym ogniu przez kilka minut.
- Wysmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem. Gotową odstaw do wystudzenia, następnie podawaj lub przechowuj w lodówce.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl