Łatwy obiad to nie tylko makaron z sosem lub jajko sadzone z mizerią. Dziś mamy przepis na obiad bez mięsa, który zachwyci nawet najbardziej zatwardziałych wielbicieli mięsa. W roli głównej kalafior, ciemny płyn i aromatyczny ser. Spróbujesz raz i już nie zrobisz kalafiora z masłem i bułką tartą.
Slawomir Fajer/shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Co myślisz, słysząc frazę "obiad bez mięsa"? Pewnie od razu przychodzi ci na myśl makaron z serem i truskawkami, lekką zupę jarzynową lub np. jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami. Oczywiście kuchnia wegetariańska jest bogata i smaczna, ale nie przyjdzie ci na myśl raczej, że można zrobić bezmięsne steki. Cóż, może nazwa steki odnosząca się do warzywa może nie spodobać się każdemu, ale steki z kalafiora swoim smakiem nie ustępują tym mięsnym, a to dzięki pysznej marynacie z mnóstwem smaku umami. Oto przepis na łatwy obiad, którym uraczysz najbliższych iście po królewsku.
REKLAMA
Zobacz wideo
Obiad bez mięsa, czyli marynowane steki z kalafiora
Składniki:
1 duży kalafior
4 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki oliwy lub oleju
pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, ostra lub wędzona
starty parmezan
Wegetariańskie steki z kalafiora - sposób wykonania:
Kalafior pokrój w grube plastry, powinny mieć ok. 2-3 cm grubości, inaczej warzywo może się pokruszyć.
Do miski wlej sos sojowy, oliwę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i za pomocą silikonowego pędzelka natrzyj steki z obu stron.
Steki podsmaż na patelni przez ok. 2 minuty z obu stron, następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Steki z kalafiora piecz przez 10 minut. Następnie lekko oprósz je startym parmezanem i piecz jeszcze ok. 5-8 minut, aż kalafior będzie chrupiący na zewnątrz, ale miękki w środku.
Takie steki świetnie smakują ze świeżą surówką i opiekanymi ziemniakami. Możesz podawać je także w formie przekąski serwowanej np. z domowym sosem tysiąca wysp. To idealne przekąska na filmowy wieczór lub spotkanie ze znajomymi.