Co myślisz, słysząc frazę "obiad bez mięsa"? Pewnie od razu przychodzi ci na myśl makaron z serem i truskawkami, lekką zupę jarzynową lub np. jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami. Oczywiście kuchnia wegetariańska jest bogata i smaczna, ale nie przyjdzie ci na myśl raczej, że można zrobić bezmięsne steki. Cóż, może nazwa steki odnosząca się do warzywa może nie spodobać się każdemu, ale steki z kalafiora swoim smakiem nie ustępują tym mięsnym, a to dzięki pysznej marynacie z mnóstwem smaku umami. Oto przepis na łatwy obiad, którym uraczysz najbliższych iście po królewsku.
Obiad bez mięsa, czyli marynowane steki z kalafiora
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, ostra lub wędzona
- starty parmezan
Wegetariańskie steki z kalafiora - sposób wykonania:
- Kalafior pokrój w grube plastry, powinny mieć ok. 2-3 cm grubości, inaczej warzywo może się pokruszyć.
- Do miski wlej sos sojowy, oliwę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i za pomocą silikonowego pędzelka natrzyj steki z obu stron.
- Steki podsmaż na patelni przez ok. 2 minuty z obu stron, następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Steki z kalafiora piecz przez 10 minut. Następnie lekko oprósz je startym parmezanem i piecz jeszcze ok. 5-8 minut, aż kalafior będzie chrupiący na zewnątrz, ale miękki w środku.
Takie steki świetnie smakują ze świeżą surówką i opiekanymi ziemniakami. Możesz podawać je także w formie przekąski serwowanej np. z domowym sosem tysiąca wysp. To idealne przekąska na filmowy wieczór lub spotkanie ze znajomymi.