Kathleen Ashmore swoją wiedzą dzieli się na Instagramie z ponad 600 tysiącami obserwujących. Autorka książek kulinarnych, szefowa kuchni i producentka kulinarnych programów telewizyjnych nie tylko publikuje tam swoje przepisy, lecz także zdradza rozmaite triki przydatne w kuchni.
Na jednym ze swoich wideo pokazała, jak przechowuje ogórki. Na wstępie zaznaczyła, że to, w jaki sposób ogórki są transportowane, niekoniecznie jest też najlepszym sposobem na ich przechowywanie. "Na początek wyjmijcie je więc z opakowania, w którym były. (...) Potem trochę je opłuczemy i osuszymy delikatnie ręcznikiem papierowym" - tłumaczy, pokazując wszystko krok po kroku.
Następnie Ashmore wyjaśnia, że warzywa mają dwóch wrogów - tlen oraz wodę. "Za mało lub za dużo któregokolwiek z nich sprawi, że obrócą się przeciwko tobie" - stwierdziła żartobliwie. Wyjaśniła, że ponieważ ogórki są pełne wody (jej zawartość w nich może sięgać nawet 96-97 procent, co czyni je najbardziej nawodnionymi warzywami) szybko mogą stać się miękkie i śluzowate, jeśli są źle przechowywane.
Dlatego, jak tłumaczy szefowa kuchni, trzeba zadbać o odpowiednie wchłanianie wilgoci. "Najpierw przygotowujemy silikonową torebkę lub po prostu zwykłą torebkę strunową do przechowywania żywności [ale musi być odpowiednio duża, żeby ogórki się w niej zmieściły - przyp. red.], a potem robimy w środku śpiworek z ręcznika papierowego" - opisuje, wkładając kilka listków do torebki. Potem już tylko pozostaje włożyć ogórki do torby, zamknąć ją i schować do lodówki. "Ręcznik papierowy wchłonie wilgoć, dzięki czemu wasze ogórki dłużej zachowają świeżość" - zapewnia Kathleen.