Przepis na oponki jak za dawnych lat. Starsze gospodynie stawiały na konkretny ser i dziwny dodatek

Przepis na oponki znają doskonale wszystkie starsze gospodynie i gospodarze i doskonale wiedzą, co zrobić, żeby były puszyste, mięciutkie i absolutnie najlepsze na świecie. Ten smak otula nas niczym kocyk i dziś z przyjemnością zdradzimy wam przepis na oponki jak za dawnych lat. Co jest ważne? Oczywiście dobrej jakości twaróg i pewien składnik, który trzyma się w barku.

Oponki są marzeniem każdego łasucha i smakują bosko przez cały rok, jednak chyba zgodzimy się, że najlepiej właśnie w okresie karnawału. To właśnie karnawał to czas, kiedy troszeczkę sobie odpuszczamy, a noworoczne postanowienia i diety idą na chwilę w cień, byśmy bez wyrzutów sumienia mogli raczyć się ukochanymi łakociami. Dziś mamy dla was klasyczny przepis na oponki, które od dziesięcioleci robią nasze babcie i wszystkie doświadczone panie domu. Przepis na oponki jest banalny, ale musisz wybrać dobry ser. Po pierwsze - półtłusty,  po drugie - zawsze warto samodzielnie go zmielić. Tylko w ten sposób odtworzysz smak, który pamiętasz z dzieciństwa. Przyda się także kieliszek "odpowiednio schłodzonej substancji". Po co wódka do oponek? Wyjaśnimy. 

Zobacz wideo

Przepis na oponki jak za dawnych lat

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej, 
  • 0,5 kg półtłustego twarogu,
  • 100-120 g cukru,
  • 4 żółtka
  • płaska łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej, 
  • niepełna szklanka kwaśnej śmietany,
  • pełna łyżeczka sody,
  • pół kieliszka wódki lub spirytusu,
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej).

Oponki twarogowe - przepis

  1. Twaróg zmiel w maszynce, najlepiej dwukrotnie, następnie przełóż do miski. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier oraz żółtka i dokładnie wymieszaj widelcem lub mikserem. 
  2. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do masy serowej. Dodaj także wódkę. Energicznie zagnieć ciasto i przełóż je na blat lub stolnicę. 
  3. Ciasto na oponki rozwałkuj i za pomocą dwóch szklanek o różnych średnicach wycinaj kształt oponek. Możesz użyć szklanki i kieliszka, ważne, by średnice obu naczyń były wyraźnie różne. 
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Kiedy będzie już gorący, wrzucaj partiami oponki i smaż na apetyczny, jasnobrązowy kolor. 
  5. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy oponki ostygną, udekoruj je cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą. 

Po co dodawać alkohol do oponek?

Wcale nie chodzi o to, by się rozluźnić lub zmienić smak na typowo dla dorosłych. Dodatek mocnego alkoholu takiego jak wódka, koniak albo spirytus sprawi, że oponki (ale także pączki) nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia i dzięki temu będą po prosty lżejsze i bardziej puszyste. Jeśli nie masz pod ręką mocnego alkoholu, możesz także dodać odrobinę octu spirytusowego.

Więcej o: