Oponki są marzeniem każdego łasucha i smakują bosko przez cały rok, jednak chyba zgodzimy się, że najlepiej właśnie w okresie karnawału. To właśnie karnawał to czas, kiedy troszeczkę sobie odpuszczamy, a noworoczne postanowienia i diety idą na chwilę w cień, byśmy bez wyrzutów sumienia mogli raczyć się ukochanymi łakociami. Dziś mamy dla was klasyczny przepis na oponki, które od dziesięcioleci robią nasze babcie i wszystkie doświadczone panie domu. Przepis na oponki jest banalny, ale musisz wybrać dobry ser. Po pierwsze - półtłusty, po drugie - zawsze warto samodzielnie go zmielić. Tylko w ten sposób odtworzysz smak, który pamiętasz z dzieciństwa. Przyda się także kieliszek "odpowiednio schłodzonej substancji". Po co wódka do oponek? Wyjaśnimy.
Składniki:
Wcale nie chodzi o to, by się rozluźnić lub zmienić smak na typowo dla dorosłych. Dodatek mocnego alkoholu takiego jak wódka, koniak albo spirytus sprawi, że oponki (ale także pączki) nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia i dzięki temu będą po prosty lżejsze i bardziej puszyste. Jeśli nie masz pod ręką mocnego alkoholu, możesz także dodać odrobinę octu spirytusowego.