Karkówka z warzywami to doskonały pomysł na szybki, pyszny i pożywny obiad. Soczyste mięso jest wyjątkowo miękkie i kruche, co sprawia, że wprost rozpływa się w ustach. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, przygotowana dzień wcześniej. Jeśli szukasz propozycji na prosty i zarazem smaczny posiłek dla siebie i swoich bliskich, polecamy skorzystać z poniższego przepisu.
Smażona karkówka świetnie sprawdzi się na uroczysty, niedzielny obiad, jak i na codzienny posiłek po długim dniu poza domem. Przygotowanie potrawy jest banalnie proste, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy miłośnik mięsa oraz tradycyjnej kuchni polskiej. Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić danie, o którym domownikom jeszcze się nie śniło. Do dzieła!
Składniki:
Składniki na marynatę:
Mięso pokrój na plastry o grubości jednego centymetra. W misce połącz oliwę, sos sojowy, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość słodką papryką, solą oraz pierzem i wymieszaj. Obtocz karkówkę w marynacie i schowaj ją do lodówki na minimum godzinę. Radzimy, by wykonać ten etap dzień wcześniej i pozostawić mięso do nasiąknięcia aromatem na całą noc.
Cebulę obierz i pokrój w pióra, a z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Wyłóż wieprzowinę na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem. Smaż mięso obustronnie po kilka minut z każdej strony. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę oraz paprykę. Podsmażaj całość, aż cebulka się zeszkli, a papryka lekko zmieni kolor na ciemniejszy. Gotową karkówkę z warzywami podawaj np. z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!