Przepis na delikatną i soczystą karkówkę z warzywami. Danie dosłownie rozpływa się w ustach

Nie grillowana, a smażona. Taka właśnie jest karkówka z naszego prostego przepisu. Jeśli zastosujesz pewien patent, mięso wyjdzie idealnie kruche, delikatne i soczyste. Będzie się wręcz rozpływać w ustach. Podaj je z warzywami, a otrzymasz obiad prosto z marzeń.

Karkówka z warzywami to doskonały pomysł na szybki, pyszny i pożywny obiad. Soczyste mięso jest wyjątkowo miękkie i kruche, co sprawia, że wprost rozpływa się w ustach. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, przygotowana dzień wcześniej. Jeśli szukasz propozycji na prosty i zarazem smaczny posiłek dla siebie i swoich bliskich, polecamy skorzystać z poniższego przepisu.

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Przepis na soczystą i delikatną karkówkę. Podaj ją z podsmażonymi warzywami i makaronem, a pochwał nie będzie końca

Smażona karkówka świetnie sprawdzi się na uroczysty, niedzielny obiad, jak i na codzienny posiłek po długim dniu poza domem. Przygotowanie potrawy jest banalnie proste, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy miłośnik mięsa oraz tradycyjnej kuchni polskiej. Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić danie, o którym domownikom jeszcze się nie śniło. Do dzieła!

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia.

Składniki na marynatę:

  • 60 ml oliwy,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Smażona karkówka z warzywami na obiad. Sposób przygotowania

Mięso pokrój na plastry o grubości jednego centymetra. W misce połącz oliwę, sos sojowy, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość słodką papryką, solą oraz pierzem i wymieszaj. Obtocz karkówkę w marynacie i schowaj ją do lodówki na minimum godzinę. Radzimy, by wykonać ten etap dzień wcześniej i pozostawić mięso do nasiąknięcia aromatem na całą noc.

Cebulę obierz i pokrój w pióra, a z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Wyłóż wieprzowinę na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem. Smaż mięso obustronnie po kilka minut z każdej strony. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę oraz paprykę. Podsmażaj całość, aż cebulka się zeszkli, a papryka lekko zmieni kolor na ciemniejszy. Gotową karkówkę z warzywami podawaj np. z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.