Jeśli chcesz, by twoje kotlety za każdym razem miały idealnie chrupiącą panierkę, musisz wypróbować metodę 9x. Na początku podchodziłam do tego rozwiązania z rezerwą, jednak zrobiłam schabowe, korzystając z tej metody, i jestem zachwycona.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Panierka do kotletów schabowych - przepis. Metoda 9x jest obłędna
Z pewnością niewielu słyszało o tej fantastycznej metodzie na panierowanie kotletów schabowych, jaką jest metoda 9x. Ja do niedawna też nie miałam o niej pojęcia. Powiedziała mi o niej sąsiadka, która od lat panieruje w ten sposób kotlety. Choć na początku ta metoda wydawała mi się dziwna, postanowiłam spróbować. Okazało się, że rzeczywiście działa.
Na czym polega metoda 9x? Jest bardzo prosta. Chodzi w niej o to, by wykonać dokładnie dziewięć ruchów podczas roztrzepywania jajka - trzepaczką lub widelcem. Dzięki temu białko i jajko połączą się, nie tracąc jednocześnie swojej kleistości.
Przepis na najlepsze kotlety schabowe. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 600 g schabu środkowego,
- 500 ml mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- jajko,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka bułki tartej,
- 3 liście laurowe,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej roślinny lub np. smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na kotlety. Każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem - najlepiej przez folię, wówczas nie zrobią się w płatach dziury.
- Gotowe kotlety przełóż do mleka z dodatkiem pokrojonej cebuli, czosnku, liści laurowych, soli i pieprzu.
- Mięso marynuj przez kilka godzin.
- Po tym czasie kotlety odsącz z zalewy i przejdź do panierowania.
- Kolejno obtaczaj mięso w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Układaj na nim kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Tak przygotowane schabowe odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.