• Link został skopiowany

Robisz kotlety schabowe? Przetestuj metodę 9x na idealną panierkę. Teściowa będzie błagać o przepis

Kotlety schabowe to obłędnie pyszne danie, którym naje się cała rodzina. Ich sekret tkwi w dobrej jakości mięsie, ale i panierce, która nie będzie zbyt gruba. Musi być też chrupiąca, co niektórym sprawia nie lada problem. Metoda 9x sprawdza się w tej kwestii idealnie.
Panierka do schabowych
fot.istock/Oksana Osypenko

Jeśli chcesz, by twoje kotlety za każdym razem miały idealnie chrupiącą panierkę, musisz wypróbować metodę 9x. Na początku podchodziłam do tego rozwiązania z rezerwą, jednak zrobiłam schabowe, korzystając z tej metody, i jestem zachwycona. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Panierka do kotletów schabowych - przepis. Metoda 9x jest obłędna 

Z pewnością niewielu słyszało o tej fantastycznej metodzie na panierowanie kotletów schabowych, jaką jest metoda 9x. Ja do niedawna też nie miałam o niej pojęcia. Powiedziała mi o niej sąsiadka, która od lat panieruje w ten sposób kotlety. Choć na początku ta metoda wydawała mi się dziwna, postanowiłam spróbować. Okazało się, że rzeczywiście działa.  

Na czym polega metoda 9x? Jest bardzo prosta. Chodzi w niej o to, by wykonać dokładnie dziewięć ruchów podczas roztrzepywania jajka - trzepaczką lub widelcem. Dzięki temu białko i jajko połączą się, nie tracąc jednocześnie swojej kleistości.  

Przepis na najlepsze kotlety schabowe. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki:  

  • 600 g schabu środkowego, 
  • 500 ml mleka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • cebula, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • jajko,  
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka bułki tartej, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 1,5 łyżeczki soli, 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, 
  • olej roślinny lub np. smalec do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso pokrój na kotlety. Każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem - najlepiej przez folię, wówczas nie zrobią się w płatach dziury.  
  2. Gotowe kotlety przełóż do mleka z dodatkiem pokrojonej cebuli, czosnku, liści laurowych, soli i pieprzu.  
  3. Mięso marynuj przez kilka godzin. 
  4. Po tym czasie kotlety odsącz z zalewy i przejdź do panierowania.  
  5. Kolejno obtaczaj mięso w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. 
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Układaj na nim kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor.  
  7. Tak przygotowane schabowe odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: