Przygotujesz ją w 5 minut. Pyszna pasta, która pasuje do każdego pieczywa

Śniadanie można wykonać na wiele różnych sposobów, jednak zazwyczaj i tak wybieramy najbardziej klasyczne opcje. Najpopularniejszym wyborem są kanapki, a dzięki tej paście będą one jeszcze smaczniejsze. Zrobienie jej to zaledwie kilka chwil i każdy sobie z nią poradzi.

Pasty, które podawane są ze świeżym pieczywem zyskują na popularności. Coraz częściej wybieramy je zamiast klasycznej wędliny, czy serów. Przygotowanie ich błyskawiczne, co tylko zachęca nas do ich przyrządzenia. Dodatkowo sprawiają, że z pozoru nudny posiłek staje się smaczniejszy. Najczęściej wykonujemy więc pastę jajeczną, z makreli, lub suszonych pomidorów. Do tego zestawiania dodajemy jeszcze jeden przysmak, który łączy w sobie kilka różnych składników.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Pasta z tuńczyka wyróżnia się na tle innych past dodatkami. Oprócz ryby ma w sobie ugotowane jajka, a także ogórki konserwowe. By całość nabrała odpowiedniej konsystencji, dodaje się majonez, a przed podaniem obsypuje się ją szczypiorkiem. Tak przygotowana pasta idealnie pasuje do jeszcze ciepłych bułek lub do chrupiących tostów. Można ją również podać z dodatkiem pomidora, który dodaje smaku i świetnie się prezentuje.

Przepis na pastę z tuńczyka

Składniki

  • 3 jajka,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • pęczek szczypioru,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Rybę odsącz z zalewy, przenieś do miseczki i rozdrobnij ją za pomocą widelca.
  2. Jajka włóż do rondelka i gotuj przez około 10 minut. Następnie odsącz je z wody, pozostaw do wystudzenia. Gdy staną się chłodne, obierz je z łupin i pokrój na drobną kostkę.
  3. Szczypiorek przemyj i również posiekaj. Ogórki pokrój w kostkę.
  4. Jajka, szczypiorek i ogórki wrzuć do miski z tuńczykiem. Dodaj majonez, dopraw wszystko solą i pieprzem, wymieszaj. Tak przygotowaną pastą wysmaruj pieczywo. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.