Nawet wybredna teściowa uzna, że ta zupa jest lepsza od rosołu. To zasługa czosnkowej wkładki

W okresie zimowym uwielbiam eksperymentować z zupami. Dzięki temu robię szybki obiad, który starcza na kilka dni i poznaję nowe smaki. Ten przepis musiałam pokazać każdemu, bo jest rewelacyjny. To, co się znajduje w wywarze powala na kolana.

Czy da się zrobić smaczniejszą zupę od rosołu? Wiele osób zgodnie powiedziałoby, że nie. Jednak ja twierdzę inaczej i tym przepisem to udowodnię. Rosół jest tylko bulionem, który podajemy z makaronem i kilkoma warzywami. Ta zupa bez dwóch zdań jest na nim robiona, ale dzięki bogatej liście składników sprawia, że nie chce się jeść nic innego.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Zupa, o której mówię ma w sobie kurczaka, a także warzywa takie jak marchew i łodygi selera. Jej kremowa konsystencja to zasługa śmietanki. Jednak wywar wypada słabo przy tym, co się do niej wrzuca. Zamiast makaronu, dodaje się do niej czosnkowe pierożki. Wykonane są one z ciasta na pierogi wypełnionego tłuszczem, natką pietruszki i oczywiście kawałkami czosnku. Takie pierożki podawane z ciepłą zupą są pyszne i sycące.

Przepis na zupę z kurczaka z pierożkami czosnkowymi

Składniki na zupę

  • 1 litr bulionu,
  • 2 filety z kurczaka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Składniki na pierożki

  • 500 g ciasta na pierogi,
  • 5 łyżek masła,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez kilka minut, aż cebula stanie się miękka i szklista.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Smaż, mieszając, aż kurczak stanie się złoty z każdej strony. Następnie dodaj obraną i  pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Smaż przez kolejne kilka minut.
  3. Posyp wszystko mąką i mieszaj, aż składniki się połączą, a mąka się zarumieni.
  4. Stopniowo dodawaj bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  5. W międzyczasie, przygotuj pierożki czosnkowe. W małej patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż czosnek będzie lekko złocisty. Zdejmij składniki z ognia i dodaj natkę pietruszki, zamieszaj.
  6. Ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij w nim kółka. Na środku umieść mieszankę czosnku, masła i pietruszki. Dokładnie zlep i wrzuć do wywaru.
  7. Do zupy wlej śmietanę kremówkę, mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  8. Gotową zupę podawaj w miseczkach, posypaną posiekaną natką pietruszki, smacznego!
Więcej o: