Żurek to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Zwykle zajadamy się nią na święta wielkanocne, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raczyć się jej wyśmienitym smakiem i głębokim aromatem również bez okazji. To świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie rodziny. Jak przygotować żurek po staropolsku? Nie obejdzie się bez zakwasu i wędzonki.
Żurek z białą kiełbasą i jajkami na twardo to potrawa nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i sycąca - jedną dokładką najemy się za wszystkie czasy. Przygotowanie klasycznej zupy może wydawać się nieco zawiłe, w rzeczywistości jest jednak bardzo proste. Wystarczy, że będziesz podążać za naszymi wskazówkami. Powodzenia!
Składniki:
Zacznij od przygotowania wywaru na żurek. W garnku umieść pokrojoną kość wędzoną oraz całą włoszczyznę i czosnek. Całość zalej zimną wodą. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj przyprawy i zioła: majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez ok. 30-40 minut.
W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę, a białą kiełbasę pokrój w grube plastry. Wrzuć pokrojone składniki na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażaj je przez kilka minut, a następnie dodaj je do ugotowanego wywaru. Gotuj całość jeszcze przez pięć minut, po czym wlej śmietanę połączoną z zakwasem.
Wymieszaj i zagotuj. Pod koniec dopraw zupę pieprzem i solą, a także tartym chrzanem. Po zamieszaniu zdejmij garnek z palnika. Jajka na twardo pokrój w ćwiartki i dodaj do aromatycznego dania. Możesz też dodatkowo wzbogacić go o odrobinę posiekanej pietruszki. Smacznego!