Żurek z wędzonką i białą kiełbasą to prawdziwe niebo w gębie. Ten staropolski przepis smakuje jak u babci

Tradycyjny żurek na wędzonce to potrawa, którą śmiało można przyrządzić nawet poza Wielkanocą. Zupa zrobiona na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy smakuje wręcz uzależniającą. Z pewnością nie raz zagości u nas na stole.

Żurek to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Zwykle zajadamy się nią na święta wielkanocne, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by raczyć się jej wyśmienitym smakiem i głębokim aromatem również bez okazji. To świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie rodziny. Jak przygotować żurek po staropolsku? Nie obejdzie się bez zakwasu i wędzonki.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Staropolski żurek - z tym przepisem klasyczna zupa na zakwasie wyjdzie jak za dawnych czasów

Żurek z białą kiełbasą i jajkami na twardo to potrawa nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i sycąca - jedną dokładką najemy się za wszystkie czasy. Przygotowanie klasycznej zupy może wydawać się nieco zawiłe, w rzeczywistości jest jednak bardzo proste. Wystarczy, że będziesz podążać za naszymi wskazówkami. Powodzenia!

Składniki:

  • 250 g kiełbasy,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 500 ml zakwasu,
  • 1,5 l wody,
  • 2 cebule,
  • kość wędzona,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 2 łyżki oleju,
  • garść ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • pieprz i sól.

Tradycyjny żurek z wędzonką i białą kiełbasą. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania wywaru na żurek. W garnku umieść pokrojoną kość wędzoną oraz całą włoszczyznę i czosnek. Całość zalej zimną wodą. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj przyprawy i zioła: majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez ok. 30-40 minut.

W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę, a białą kiełbasę pokrój w grube plastry. Wrzuć pokrojone składniki na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażaj je przez kilka minut, a następnie dodaj je do ugotowanego wywaru. Gotuj całość jeszcze przez pięć minut, po czym wlej śmietanę połączoną z zakwasem.

Wymieszaj i zagotuj. Pod koniec dopraw zupę pieprzem i solą, a także tartym chrzanem. Po zamieszaniu zdejmij garnek z palnika. Jajka na twardo pokrój w ćwiartki i dodaj do aromatycznego dania. Możesz też dodatkowo wzbogacić go o odrobinę posiekanej pietruszki. Smacznego!

Więcej o: