Donuty serowe w 15 minut. Wychodzą puszyste, lekkie i nieziemsko pyszne. Nie tylko na tłusty czwartek

Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza, że czas na kompletowanie najlepszych przepisów na słodkości. Oprócz faworków i klasycznych pączków warto tego dnia przygotować słodkie oponki na bazie sera twarogowego. Wychodzą doskonale miękkie, puszyste i lekkie - smakują jak marzenie.

Na to święto mnóstwo Polaków czeka z utęsknieniem. Tłusty czwartek to jeden z nielicznych dni w roku, kiedy wszyscy beztrosko mogą zajadać się słodkimi smakołykami. Na półkach sklepowych i na naszych stołach królują wtedy przede wszystkim pączki. Z różą, powidłami, serem, budyniem, czekoladą... opcji jest co niemiara. Tego dnia warto postawić nie tylko na klasykę, ale i na nowości. Co powiecie na wyśmienite oponki serowe?

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Przepis na donuty serowe w kwadrans. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste i miękkie

Przepis na pączki z dziurką jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów, a także odrobiny wolnego czasu. Zagniecenie ciasta na oponki zajmuje dosłownie kilka minut. Potem wystarczy już tylko wrzucić je do tłuszczu i po chwili wyjąć do ostudzenia. Brzmi banalnie - i tak właśnie jest. 

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g śmietanki 30 proc.,
  • 1,5 l oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego),
  • 60 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • opcjonalnie: cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa.

Donuty serowe na tłusty czwartek. Sposób przygotowania

Przygotowania rozpocznij od rozdrobnienia twarogu. W tym celu najprościej jest przecisnąć go przez praskę do mielenia. Rozdrobniony ser umieść w misce. Dodaj do niego cukier zwykły i waniliowy, a także dwa żółtka. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

W osobnym naczyniu połącz śmietankę kremówkę z sodą oczyszczoną, a powstałą mieszaninę wlej do masy serowej. To właśnie dzięki sodzie pączki będą bajecznie pulchne. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i zamieszaj, aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto. Masę na oponki przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez chwilę.

Rozwałkuj ciasto na nie za cienki placek, po czym wycinaj z niego kółka przy pomocy szklanki. W środku każdego fragmentu nakrętką od butelki wycinaj małe kółeczka, tak by finalnie ciasto przybrało kształt oponki. W wysokim garnku rozgrzej olej, a w dalszej kolejności umieszczaj w nim po kilka donutów. Po minucie smażenia wyciągaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na koniec możesz oprószyć je cukrem pudrem lub oblać domową polewą czekoladową czy też lukrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.