Czosnek znany jest ludzkości właściwie od zarania dziejów. Już wieki temu odkryto jego właściwości kulinarne oraz lecznicze. Pochodzi z Azji Środkowej, jednak obecnie uprawiany jest z powodzeniem w każdym zakątku świata. Spożywany na surowo, a także po obróbce termicznej dostarcza organizmowi wiele witamin i wartości odżywczych. Czosnek wzmacnia odporność, działa antywirusowo i antybakteryjnie, stanowi naturalny antybiotyk. Zdecydowanie warto wprowadzić go do swojej codziennej diety.
Polska kuchnia nie obyłaby się bez czosnku. Umieszczamy go w sałatkach, zupach, sosach, jak i pastach. Dodaje daniom wyjątkowego smaku i aromatu, nie da się jednak ukryć, że obieranie go może być nieco kłopotliwe. Aby uniknąć problemów i ekspresowo pozbyć się łupinek, wystarczy zastosować odpowiedni patent. Dzięki niemu ząbki będą gotowe do dalszej obróbki w zaledwie kilka sekund.
Niezawodnym sposobem, który przyspiesza obieranie czosnku, jest... podgrzanie go. Wystarczy ok. 10 sekund w mikrofali, aby łupina sama odeszła. Nie wymaga to od nas żadnego wysiłku, a chwilowe ogrzanie ząbków nie tylko nie wpływa na ich smak, ale i w pełni zachowuje ich właściwości prozdrowotne. To najprostszy, ale nie jedyny trik na obranie aromatycznego warzywa.
Równie szybkim sposobem jest zwyczajne zgniecenie ząbku czosnku. Połóż go na desce do krojenia, lekko przyciśnij szerokim nożem - i gotowe! Kolejną metodą, wymagającą od nas nieco więcej siły, jest umieszczenie podzielonego czosnku w słoiku i energiczne potrząsanie nim. W wyniku kilkudziesięciu uderzeń łupina oderwie się samoistnie.
Niektórzy stawiają też na klasyczne "otwieranie cukierka". Sposób ten polega na tym, że chwytamy ząbek za końcówki z obu stron, po czym jednocześnie obracamy je w przeciwnym kierunku. Patent ten nie sprawdzi się za każdym razem - w przypadku długich i cienkich ząbków zadziała jednak doskonale.