Pączki dla leniwych. Tu króluje zasada trzech kroków: blendujesz, formujesz, smażysz i się zajadasz

Tłusty czwartek już za pasem, a ty nadal nie masz pomysłu na słodkości? Postaw na najprostszy przepis dla leniwych. Wystarczy zblendować kilka składników, uformować małe kulki i je usmażyć. Brzmi banalnie, ale tego smaku nie podrobią żadne łakocie - nawet te z najlepszych cukierni.

Wśród tradycyjnych łakoci przygotowywanych na tłusty czwartek pączki zajmują szczególną pozycję. Domowe rarytasy w wersji mini skradną serca gości i domowników, a także podkreślą smak porannej kawy. Co najważniejsze przepis jest arcyprosty, a produkty kosztują jedynie parę groszy. 

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Pączki dla leniwych zrobisz w 15 minut. Smak lepszy od wyrobów Gessler i nie tylko 

Święto łasuchów należy odpowiednio celebrować. Zatem zamiast stać w kilkukilometrowych kolejkach do cukierni i piekarni, postaw na przepis idealny dla leniuchów. Tu nie ma żadnej filozofii i wyszukanych składników. Ciasto powstaje w kilka minut, a pączki można zajadać już po kwadransie. Kluczem do sukcesu jest jedynie świeży twaróg, blender pod ręką i... chęci!

Skład jest banalnie prosty - jedynym dylematem może być wybór słodkiego lub owocowego nadzienia. Ale i na to mamy rozwiązanie w postaci ekspresowej i wybornej posypki z cukru pudru lub cynamonu. Tak podane mini pączki szybko wypełnią tłustoczwartkowy stół i brzuchy głodnych domowników i gości. 

Ekspresowe pączki dla leniwych - gotowe w kilkanaście minut 

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek zmiksuj twaróg z cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
  2. Tak powstała masa powinna mieć gładką i jednolitą konsystencję. 
  3. Teraz do masy twarogowej dodaj mąkę i wszystko starannie wymieszaj.
  4. Masa jest dość lepka, dlatego na blacie rozsyp mąkę, na nią wyłóż połowę łyżki masy i obtocz ją z wierzchu w mące. Urywając niewielkie kawałki, formuj w dłoniach mini pączki. 
  5. Tak przygotowane pączki smaż na rozgrzanym oleju, aż pączki będą idealnie zrumienione z każdej strony.
  6. Gotowe pączki możesz nadziać czekoladą, maliną lub różą. Wówczas warto przygotować nieco większe kulki i wcisnąć nadzienie przy pomocy szprycy. 
  7. Mini pączki świetnie smakują także posypane cukrem pudrem lub obtoczone w drobnym cukrze połączonym z cynamonem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.