-
Haps
-
Jak przygotować
- Puszyste racuchy z nieoczywistym dodatkiem. Od kiedy poznałam przepis, nie dodaję jabłek
Puszyste racuchy z nieoczywistym dodatkiem. Od kiedy poznałam przepis, nie dodaję jabłek
Racuszki to przysmak dzieciństwa, który bardzo często robimy na śniadania i kolację. Zazwyczaj przygotowujemy je z pokrojonych jabłek. Tym razem ten owoc zostanie zamieniony na coś innego. Takiego połączenia prawie nikt nie kosztował. Z nim są smaczniejsze i bardziej oryginalne.
Racuchy kojarzą mi się z beztroskimi latami dzieciństwa i słodkimi kolacjami. Puszyste placuszki podawane były u mnie z cukrem pudrem i dżemem, czasem z owocami. Jednak z takim dodatkiem jeszcze nigdy ich nie widziałam. Placuszki z krojonym ananasem to wyjątkowa wariacja, która z pewnością wyróżnia się na tle innych przepisów. Zamiast tradycyjnych jabłek, dodaje się kawałki soczystego ananasa, co nadaje potrawie świeżości i tropikalnego aromatu.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Takie placuszki można podać z odrobiną miodu i posypać je cukrem pudrem. Można także udekorować je posiekanymi orzechami, co jeszcze bardziej sprawi, że będą ciekawą potrawą. Przed wysmażeniem można obsypać owoce cukrem, by podczas smażenia zrobiła się na nich słodka skorupka.
Przepis na placki z ananasem
Składniki na zaczyn drożdżowy
- 50 g świeżych drożdży,
- łyżka drobnego cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- 100 ml podgrzanego mleka.
Składniki na ciasto
- 750 g mąki pszennej,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- 250 ml ciepłego mleka.
Składniki dodatkowe
- 300 g ananasa,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
- Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Na wierzchu każdego ułóż kawałki owoców.
- Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.