Zupa pomidorowa na rosole to nie przelewki. Jeden składnik odmieni ją o 180 stopni. Pyszna

Zupa pomidorowa na rosole to chyba najpopularniejszy obiad w poniedziałek, jaki znajduje się na naszych stołach. Przepis na zupę pomidorową na rosole jest banalny, ale to nie znaczy, że zupa jest zwyczajna. Jeden trik sprawi, że będzie smakować jak z restauracji. Zielony dodatek to klucz.

Zupa pomidorowa na rosole to w zasadzie żadna filozofia, jednak z tym przepisem pozornie zwykłe danie zamienisz w potrawę rodem z restauracji. O podsmażaniu pomidorów na maśle już słyszeliśmy, ale ktoś dodawał do zupy pomidorowej pesto? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości kulinarne. Spokojnie, gotowe pesto z bazylii, parmezanu i orzechów kupisz w każdym osiedlaku.

Zobacz wideo

Zupa pomidorowa na rosole z pesto. Bajka na talerzu w kilka chwil

Składniki:

  • 1,5 l rosołu (może być także bulion warzywny),
  • 2 puszki passaty pomidorowej lub pomidorów w zalewie), ok 800 g,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki pesto z bazylii,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 
  • masło,
  • płaska łyżka słodkiej lub wędzonej papryki - opcjonalnie. 

 Pomidorowa na rosole - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagotowania rosołu na wolnym ogniu. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, jeśli wcześniej nie były dodawane. Ilość zależy od twoich upodobań smakowych. 
  2. Na patelnie rozgrzej łyżkę masła i dodaj passatę lub pomidory z puszki. Podsmaż je z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz przypraw. 
  3. Podsmażone pomidory dodaj do gorącego rosołu. Dodaj także pesto i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. 
  4. Zupę pomidorową możesz zaprawić kwaśną śmietaną. Wówczas warto odlać kilka łyżek wywaru i zahartować w nim śmietanę. Następnie dodać do zupy i ponownie zagotować. 

Taka zupa świetnie smakuje nawet prosto z kubeczka - ja tak uwielbiam i polecam. Jednak z makaronem lub ryżem smakuje równie dobrze i syci na dużo dłużej. Hitem są także kluseczki z parmezanu - robi się je podobnie, jak lane kluski, ale połowę mąki zastępuje się startym serem. Najpyszniejszy obiad na poniedziałek.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.