Kurczak w majonezie to obiad nad obiady. Nigdy nie wyszedł tak soczysty i delikatny

Kurczak na obiad to zawsze dobry pomysł. Nie zawsze jednak kurczak wychodzi tak smaczny, jak byśmy sobie tego życzyli. Jednak to się zmieni, gdy wypróbujecie nasz przepis na kurczaka w majonezie. Mięso jest soczyste, delikatne i naprawdę najpyszniejsze. To łatwizna

Kurczak z piekarnika - przepis, który teoretycznie nie ma prawa się nie udać. Jak jednak zrobić pieczonego kurczaka, który smakuje wyśmienicie, jest soczysty, delikatny, niemal rozpływający się w ustach? Wiele osób tego nie wie, ale nie kluczem jest sposób pieczenia, a marynata. Nie wystarczy obsypać mięso przyprawami - warto je wykąpać, w tym przypadku w majonezie. 

Zobacz wideo

Kurczak w majonezie - soczysty i delikatny

Składniki:

  • 5-6 podudzi z kurczaka,
  • 0,5 szklanki majonezu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sriracha,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz, czosnek suszony, zioła prowansalskie,

Kurczak w majonezie - sposób wykonania:

  1. Kurczaka osusz i lekko natnij skórkę. Przełóż do miski. 
  2. Do miski włóż majonez, musztardę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać także trochę soku z cytryny. 
  3. Do miski z marynatą włóż kurczaka. Dokładnie wymieszaj tak, by marynata otulała każdy kawałek mięsa. 
  4. Miskę z kurczakiem odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, Pamiętaj jednak, by przed planowanym pieczeniem wyjąć mięso z lodówki wcześniej - powinno być w temperaturze pokojowej. 
  5. Przygotuj brytfannę lub głębszą blaszkę do pieczenia. Możesz lekko natłuścić ją masłem. Polecam położyć na dno cebulkę osiekaną w piórka. Następnie połóż kurczaka marynowanego w majonezie. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz z obu stron po 40 minut. 

Taki kurczak to niemal złoto. Pyszny, delikatny i naprawdę soczysty. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na obiad, taki kurczak to idealny wybór. Podawaj go z ryżem lub puree ziemniaczanym. Do ziemniaków warto dodać łyżkę startego chrzanu. Będziesz oblizywać palce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.