Kurczak w majonezie to obiad nad obiady. Nigdy nie wyszedł tak soczysty i delikatny

Kurczak na obiad to zawsze dobry pomysł. Nie zawsze jednak kurczak wychodzi tak smaczny, jak byśmy sobie tego życzyli. Jednak to się zmieni, gdy wypróbujecie nasz przepis na kurczaka w majonezie. Mięso jest soczyste, delikatne i naprawdę najpyszniejsze. To łatwizna

Kurczak z piekarnika - przepis, który teoretycznie nie ma prawa się nie udać. Jak jednak zrobić pieczonego kurczaka, który smakuje wyśmienicie, jest soczysty, delikatny, niemal rozpływający się w ustach? Wiele osób tego nie wie, ale nie kluczem jest sposób pieczenia, a marynata. Nie wystarczy obsypać mięso przyprawami - warto je wykąpać, w tym przypadku w majonezie. 

Zobacz wideo

Kurczak w majonezie - soczysty i delikatny

Składniki:

  • 5-6 podudzi z kurczaka,
  • 0,5 szklanki majonezu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sriracha,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz, czosnek suszony, zioła prowansalskie,

Kurczak w majonezie - sposób wykonania:

  1. Kurczaka osusz i lekko natnij skórkę. Przełóż do miski. 
  2. Do miski włóż majonez, musztardę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać także trochę soku z cytryny. 
  3. Do miski z marynatą włóż kurczaka. Dokładnie wymieszaj tak, by marynata otulała każdy kawałek mięsa. 
  4. Miskę z kurczakiem odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, Pamiętaj jednak, by przed planowanym pieczeniem wyjąć mięso z lodówki wcześniej - powinno być w temperaturze pokojowej. 
  5. Przygotuj brytfannę lub głębszą blaszkę do pieczenia. Możesz lekko natłuścić ją masłem. Polecam położyć na dno cebulkę osiekaną w piórka. Następnie połóż kurczaka marynowanego w majonezie. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz z obu stron po 40 minut. 

Taki kurczak to niemal złoto. Pyszny, delikatny i naprawdę soczysty. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na obiad, taki kurczak to idealny wybór. Podawaj go z ryżem lub puree ziemniaczanym. Do ziemniaków warto dodać łyżkę startego chrzanu. Będziesz oblizywać palce.

Więcej o:

Komentarze (0)

Kurczak w majonezie to obiad nad obiady. Nigdy nie wyszedł tak soczysty i delikatny

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).