Kurczak z piekarnika - przepis, który teoretycznie nie ma prawa się nie udać. Jak jednak zrobić pieczonego kurczaka, który smakuje wyśmienicie, jest soczysty, delikatny, niemal rozpływający się w ustach? Wiele osób tego nie wie, ale nie kluczem jest sposób pieczenia, a marynata. Nie wystarczy obsypać mięso przyprawami - warto je wykąpać, w tym przypadku w majonezie.
Kurczak w majonezie - soczysty i delikatny
Składniki:
- 5-6 podudzi z kurczaka,
- 0,5 szklanki majonezu,
- 3 łyżki musztardy,
- 2 łyżki sosu sriracha,
- łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz, czosnek suszony, zioła prowansalskie,
Kurczak w majonezie - sposób wykonania:
- Kurczaka osusz i lekko natnij skórkę. Przełóż do miski.
- Do miski włóż majonez, musztardę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać także trochę soku z cytryny.
- Do miski z marynatą włóż kurczaka. Dokładnie wymieszaj tak, by marynata otulała każdy kawałek mięsa.
- Miskę z kurczakiem odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, Pamiętaj jednak, by przed planowanym pieczeniem wyjąć mięso z lodówki wcześniej - powinno być w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj brytfannę lub głębszą blaszkę do pieczenia. Możesz lekko natłuścić ją masłem. Polecam położyć na dno cebulkę osiekaną w piórka. Następnie połóż kurczaka marynowanego w majonezie.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz z obu stron po 40 minut.
Taki kurczak to niemal złoto. Pyszny, delikatny i naprawdę soczysty. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na obiad, taki kurczak to idealny wybór. Podawaj go z ryżem lub puree ziemniaczanym. Do ziemniaków warto dodać łyżkę startego chrzanu. Będziesz oblizywać palce.