• Link został skopiowany

Jak rozsmarować masło prosto z lodówki? Ten trik sprawił, że nie mam już zszarganych nerwów

Jak rozsmarować masło prosto z lodówki? To problem wielu z nas. W końcu niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto choć raz nie zapomniał przed posiłkiem wyjąć masła odpowiednio wcześniej. Okazuje się, że można sobie z tym łatwo poradzić, a co najlepsze szybko.
Jak rozsmarować masło prosto z lodówki?
fot.istock/ Pawel Kacperek

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez masła. Trudno jest jednak rozsmarować zaraz po wyjęciu z lodówki. Na szczęście są proste triki na to, by nie czekać wieków, aż samo zmięknie.  

Zobacz wideo Masło bez kalorii, które zachwyciło smakiem? Blanka Lipińska zreflektowała się na Instagramie

Jak rozsmarować masło prosto z lodówki? Sięgnij po tarkę i ciesz się śniadaniem 

Okazuje się, że rozwiązanie na zamarznięte masło jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy otworzyć szafkę kuchenną, wyjąć tarkę i zetrzeć na wiórki trochę masła. Wytworzone ciepło, ale i mniejszy rozmiar sprawią, że szybciej się rozpuści i za kilka chwil będzie gotowe do rozsmarowywania na kanapkę.

Można też postawić na inny sposób. W tym celu kawałek masła przykryty papierem do pieczenia masła trzeba rozwałkować. Dzięki takiemu zabiegowi będzie można przyrządzić kanapki bez czekania na to, aż masło się ogrzeje.   

Zamarznięte masło - co robić? Tego sposobu używam częściej 

A oto kolejny świetny sposób, który sama stosuję znacznie częściej. Kostkę masła wyjętą bezpośrednio z lodówki można podzielić na mniejsze części. Dzięki pokrojeniu masło szybciej się ogrzeje, zmięknie i będzie gotowe. Aby przyspieszyć ten proces, kładę masło na plastikowym talerzyku, a następnie stawiam go na kubku z gorącą kawą czy herbatą. W ten sposób masło będzie mięciutkie i gotowe do użycia. 

Niektórzy idą też na łatwiznę i wkładają masło do mikrofalówki na kilkanaście sekund. Nie jest to jednak najlepszy sposób, ponieważ masło rozpuści się tylko w jednym miejscu. Będzie płynne w środku, a na zewnątrz wciąż twarde. Przez to będzie też bardziej narażone na zepsucie. 

Więcej o: