W lasach zimą ich pełno. Wyglądają niepozornie, ale zrobisz z nich najlepszą zupę grzybową

Czy w zimie rosną grzyby? I to jak szalone! Pora zmienić myślenie, że na grzyby to tylko jesienią i już zacząć szukać kosza, ponieważ właśnie teraz w lasach rosną jedne z tych najsmaczniejszych. Jak wygląda płomiennica zimowa? Zimą nie pomylisz jej z żadnym innym grzybem.

W świadomości wielu ludzi trwa przekonanie, że sezon na grzyby to późne lato oraz jesień. Jednak prawda jest taka, że smaczne i jadalne okazy możemy spotkać przez cały rok. Nie jest to żadna anomalia, nawet w lutym można wybrać się na grzyby i jak dopisze nam szczęście, wrócimy do domu z pełnym koszykiem i zrobimy zupę grzybową ze świeżych grzybów. Jednym z zimowych grzybów jest płomiennica zimowa. To smaczny grzyb, którego należy szukać na drzewach. 

Zobacz wideo

Te grzyby rosną zimą. Jak wygląda płomiennica zimowa?

Płomiennica zimowa to niewielki grzyb, który rośnie w skupiskach i nie jest wybredny, co do miejsca występowania. Płomiennice zimowe można znaleźć niemal wszędzie: w lasach, parkach, ogrodach i na skwerach. Płomiennice rosną zarówno na obumarłych pniach, jak również na zdrowych drzewach, jednak zawsze są to drzewa liściaste. Jeśli spotkasz małe pomarańczowe grzybki np. na sośnie, nie zbieraj ich.

Młode osobniki mają półkoliste kapelusze, starsze bardziej rozłożyste. Kapelusze przybierają barwy od bladopomarańczowej przez jasnopomarańczową do pomarańczowo-brązowej. Trzon jest cienki i wyraźnie ciemniejszy od kapelusza. Pod kapeluszem znajdują się blaszki dość szeroko rozstawione. Inną nazwą płomiennicy zimowej jest zimówka aksamitnotrzonowa, ponieważ trzony grzybów są pokryte powłoką w dotyku przypominająca zamsz. 

Co zrobić z płomiennicy zimowej?

Płomiennica zimowa to jadalny i naprawdę smaczny grzyb. Jest delikatna w smaku i można ją porównać do opieniek lub gąsek. Płomiennice idealne są smażone na maśle z cebulką, nadają się do marynaty oraz do sosu. Jednak zdecydowanie najlepsze są w zupie. 

Zupa z płomiennicy zimowej - przepis

Składniki:

  • ok. 400 g kapeluszy płomiennic zimowych,
  • 700 ml bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
  • 1 por,
  • 1 większa marchewka,
  • mała cebula,
  • 3-4 ziemniaki
  • masło,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka listków ziela angielskiego, łyżka sosu sojowego,
  • opcjonalnie: śmietana,
  • koperek do dekoracji.

Zupa z płomiennic zimowych - sposób wykonania:

  1. Kapelusze płomiennic dokładnie oczyść. Większe z nich pokrój na kawałki, mniejsze możesz zostawić w całości.
  2. Pora posiekaj w paski, cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Przygotuj garnek i na dnie rozpuść solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i pora. Duś na średnim ogniu, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, sos sojowy i duś całość przez ok. 7 minut. Następnie dodaj marchewkę i duś kolejne 5.
  4. Całość zalej bulionem, dodaj kilka listków laurowych, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
  5. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw do smaku solą, czosnkiem oraz pieprzem i dalej gotuj do miękkości ziemniaków.
  6. Pod koniec gotowania możesz zaprawić zupę zahartowaną śmietanką. Po nalaniu do talerzy udekoruj posiekanym koperkiem.

Nie czekaj i idź do lasu na grzyby. Wytęż wzrok i szukaj czegoś pomarańczowego na pniach drzew - to prawdopodobnie będą płomiennice. Jeśli jednak nie masz stuprocentowej pewności, nie zbieraj tych, ani żadnych innych grzybów. Najlepiej zrób zdjęcie i skonsultuj je z atlasem lub mykologiem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA