Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy

Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy, jak ten idealnie zbalansowany. Jak zatem uratować zbyt tłusty rosół? To prostsze niż ci się wydaje.

Zrobienie idealnego rosołu nie zawsze się udaje. Zwłaszcza gdy przyrządzamy go po raz pierwszy. Nie mamy wówczas jeszcze wyczucia i doświadczenia, dzięki którym zupa wyszłaby idealna. Oczywiście trening czyni mistrza, dlatego nie ma co się zrażać i warto dalej ćwiczyć robienie rosołu.

Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczą miska i lód

Jednym z błędów, który zdarza się nam popełnić, jest ugotowanie zbyt tłustego rosołu. Choć jego tłustsza wersja jest smaczniejsza niż chuda (w końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku), to jednak nie warto przesadzać. Co zatem zrobić, gdy przydarzy nam się taka wpadka? Na pewno nie panikować i nie wylewać rosołu. Można go uratować! Jak? Najprostszą metodą, którą zobaczycie na naszym wideo:

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Sami widzicie, że to banalne. Wystarczy wsypać kostki lodu do szklanej miski, a miskę zanurzyć w garnku w taki sposób, aby zupa nie wlała się do środka. Nadmiar tłuszczu osadzi się na spodzie miski i rosół będzie smakował o wiele lepiej! 

Kiedy solić rosół? Jest ściśle określony moment

Zbyt tłusty rosół to jednak nie jest jedyny problem, na który możemy się natknąć podczas gotowania tej zupy. Zdarza się też, że posolimy go w złym momencie, co również może popsuć jego smak. Kiedy należy solić rosół w takim razie? Jest precyzyjnie określony moment. Powinniśmy to robić na około 10 minut przed końcem gotowania.

Dlaczego to jest tak istotne? Sól wydobywa smak potraw. W przypadku rosołu lepiej jednak trochę się wstrzymać. Powinien on gotować się dość długo i wolno. Wówczas zarówno mięso, jak i warzywa oddadzą do wywaru maksimum smaku. Kiedy za wcześnie dodamy sól i mięso, i warzywa "zamkną się", przez co ich smak będzie mniej intensywny. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA