Ten napój znany jest na całym świecie. Wzmacnia odporność, ma mało kalorii i pomaga na kaca

Ayran to popularny napój turecki, który nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale i korzystnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego warto włączyć go do swojej regularnej diety. Według klasycznej receptury smaczny napój jogurtowy zrobisz z zaledwie trzech składników.

Ayran to napój pochodzący z Turcji. Spożywa się go na całym świecie, w tym coraz częściej również w Polsce. Doskonale łączy jogurt, wodę i szczyptę soli, tworząc prozdrowotną i niebywale smaczną miksturę. Napój ten warto wprowadzić do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeśli borykamy się z osteoporozą, miażdżycą czy nieprawidłowym poziomem cholesterolu. Zawarte w nim składniki odżywcze wzmacniają kości, poprawiają pracę jelit i odporność, chronią przed udarem oraz zawałem serca, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Co więcej, ayran jest niskokaloryczny, dlatego poleca się spożywanie go osobom na diecie odchudzającej. 

Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer

Przepis na eliksir długowieczności. Turecki napój jest zdrowy, smaczny i niskokaloryczny

Turecki napój najlepiej smakuje przygotowany na bazie jogurtu greckiego bądź bałkańskiego. Jeśli nie posiadasz żadnego z nich, śmiało możesz go zastąpić jogurtem naturalnym. Ważne, aby był dopiero co wyjęty z lodówki. Proste połączenie jogurtu, wody i soli możesz wzbogacić o ulubione dodatki, które "podkręcą" jego smak. Samodzielne przyrządzenie ayranu to o wiele lepszy pomysł, niż zakup tzw. gotowca ze sklepu. To najlepsze remedium nie tylko na pragnienie, ale i na kaca po zakrapianej imprezie. Warto zapisać sobie poniższy przepis - może się jeszcze przydać.

Składniki:

  • 500 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
  • 600 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • opcjonalnie: listki mięty, odrobina soku z limonki, szczypta pieprzu czarnego.

Ayran na bazie jogurtu greckiego. Sposób przygotowania

Przygotowanie ayranu jest banalnie proste. Wystarczy, że wlejesz mocno schłodzony jogurt do kielicha blendera, a następnie zalejesz go wodą. Teraz dopraw go jeszcze tylko solą i zblenduj na niskich obrotach. Na powierzchni gotowego napoju powinna pojawić się charakterystyczna piana.

Spróbuj, jak smakuje i ewentualnie dostosuj, dodając np. odrobinę pieprzu lub świeżo wyciśniętego soku z limonki. Ayran koniecznie zaserwuj w wysokiej szklance z dodatkiem kostek lodu. Możesz popijać nim obiad lub raczyć się nim w ciepłe popołudnie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.