Ayran to napój pochodzący z Turcji. Spożywa się go na całym świecie, w tym coraz częściej również w Polsce. Doskonale łączy jogurt, wodę i szczyptę soli, tworząc prozdrowotną i niebywale smaczną miksturę. Napój ten warto wprowadzić do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeśli borykamy się z osteoporozą, miażdżycą czy nieprawidłowym poziomem cholesterolu. Zawarte w nim składniki odżywcze wzmacniają kości, poprawiają pracę jelit i odporność, chronią przed udarem oraz zawałem serca, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Co więcej, ayran jest niskokaloryczny, dlatego poleca się spożywanie go osobom na diecie odchudzającej.
Turecki napój najlepiej smakuje przygotowany na bazie jogurtu greckiego bądź bałkańskiego. Jeśli nie posiadasz żadnego z nich, śmiało możesz go zastąpić jogurtem naturalnym. Ważne, aby był dopiero co wyjęty z lodówki. Proste połączenie jogurtu, wody i soli możesz wzbogacić o ulubione dodatki, które "podkręcą" jego smak. Samodzielne przyrządzenie ayranu to o wiele lepszy pomysł, niż zakup tzw. gotowca ze sklepu. To najlepsze remedium nie tylko na pragnienie, ale i na kaca po zakrapianej imprezie. Warto zapisać sobie poniższy przepis - może się jeszcze przydać.
Składniki:
Przygotowanie ayranu jest banalnie proste. Wystarczy, że wlejesz mocno schłodzony jogurt do kielicha blendera, a następnie zalejesz go wodą. Teraz dopraw go jeszcze tylko solą i zblenduj na niskich obrotach. Na powierzchni gotowego napoju powinna pojawić się charakterystyczna piana.
Spróbuj, jak smakuje i ewentualnie dostosuj, dodając np. odrobinę pieprzu lub świeżo wyciśniętego soku z limonki. Ayran koniecznie zaserwuj w wysokiej szklance z dodatkiem kostek lodu. Możesz popijać nim obiad lub raczyć się nim w ciepłe popołudnie. Smacznego!