Nie wyobrażam sobie kanapki bez tego sosu. Nie jest polską specjalnością, ale przepis jest staropolski

Kanapki z sosem to wyższy poziom smaku. Kiedy zwykły keczup czy musztarda się znudzą, warto postawić na ten staropolski przepis na sos tatarski. Moja rodzina zajada się nim w najlepsze. Oto przepis, który warto zapisać na później.

Co ciekawe, sos tatarski pojawił się w książkach kulinarnych dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku. Początkowo nie zawierał ani majonezu, ani jajek. Był świetnym dodatkiem do dań przyrządzanych "po tatarsku", czyli panierowanych w chlebowych okruszkach, a następnie pieczonych lub grillowanych. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Przepis na staropolski sos tatarski. Nic się tu nie zgadza, ale smakuje dobrze 

Sos tatarski to sos, który w każdym kraju przygotowuje się z innymi dodatkami. Brytyjczycy dodają do niego drobno posiekaną cebulę i kapary, a Francuzi roztarte żółtko i posiekane białko ugotowanego jaja. Dla każdego coś dobrego. 

W wielu polskich domach sos tatarski jest obowiązkowym dodatkiem. W innych zaś pojawia się tylko na Wielkanoc. Doskonale pasuje i do świątecznych mięs na zimno, i do białej kiełbasy, upieczonej z cebulką, jak i do zwykłych kanapek. Jak go przygotować, by smakował jak najlepiej? To banalnie proste. 

Składniki: 

  • 300 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego, 
  • 2 ogórki konserwowe, 
  • 5 grzybów marynowanych lub marynowanych pieczarek, 
  • łyżka chrzanu, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • pęczek koperku, 
  • sól i pieprz. 

Jak zrobić domowy sos tatarski? Ten staropolski przepis będzie twoim ulubionym 

Sposób przygotowania:  

  1. Ogórki, grzyby i koperek drobno pokroić i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki: jogurt, majonez, chrzan i musztardę. Całość doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać.  
  2. Sos tatarski odstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się połączyły.  
  3. Podawać do kanapek, pieczonych mięs, ryb i innych dań. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.