Co ciekawe, sos tatarski pojawił się w książkach kulinarnych dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku. Początkowo nie zawierał ani majonezu, ani jajek. Był świetnym dodatkiem do dań przyrządzanych "po tatarsku", czyli panierowanych w chlebowych okruszkach, a następnie pieczonych lub grillowanych.
Sos tatarski to sos, który w każdym kraju przygotowuje się z innymi dodatkami. Brytyjczycy dodają do niego drobno posiekaną cebulę i kapary, a Francuzi roztarte żółtko i posiekane białko ugotowanego jaja. Dla każdego coś dobrego.
W wielu polskich domach sos tatarski jest obowiązkowym dodatkiem. W innych zaś pojawia się tylko na Wielkanoc. Doskonale pasuje i do świątecznych mięs na zimno, i do białej kiełbasy, upieczonej z cebulką, jak i do zwykłych kanapek. Jak go przygotować, by smakował jak najlepiej? To banalnie proste.
Składniki:
Sposób przygotowania: