To chyba najprostszy przepis na pieczywo. "Mój tata je zrobił. Nie mógł wyjść z podziwu"

Proziaki to przysmak kuchni regionalnej. To bieszczadzkie chlebki, często nazywane też bułeczkami lub plackami, które robi się na sodzie. Są chyba najprostszym pieczywem do zrobienia. Nie trzeba długo czekać, aż ciasto wyrośnie, a składniki wystarczy po prostu wymieszać. "Mój tata je zrobił i teraz mógłby jeść codziennie" - przekonuje moja koleżanka z redakcji.

Proziaki można nazwać pieczywem doskonałym. Lista składników nie jest długa i są to produkty łatwo dostępne, więc nikt nie powinien mieć problemów z ich kupieniem. Prosty jest także sam sposób przygotowania bieszczadzkich chlebków. Składniki wystarczy bowiem wymieszać, a potem tylko zagnieść ciasto. Nie trzeba nawet czekać, by wyrosło. Kolejnym plusem jest to, że nie ma też konieczności rozgrzewać piekarnika. Proziaki smaży się bowiem na suchej patelni.

Zobacz wideo Zobaczcie też inny bieszczadzki przysmak. Tak robi się fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Niedawno bieszczadzkie bułeczki zrobił na obiad tata naszej koleżanki z redakcji i podzielił się z nami zdjęciami. Nie jadł oczywiście samego pieczywa, proziaki były dodatkiem do zupy krem. "Zrobił je i nie mógł wyjść z podziwu. Po prostu je pokochał. Coś czuję, że gdyby mógł, to jadłby je codziennie" - opowiada koleżanka. 

Jak zrobić proziaki? Tak jak wspominaliśmy, nie ma w tym nic trudnego. Poniżej znajdziecie przepis na bieszczadzkie bułeczki krok po kroku.

Przepis na proziaki. "Tata je zrobił i nie mógł wyjść z podziwu"

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typ 450,
  • 250 ml maślanki,
  • jajko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą oczyszczoną, cukrem i solą. Dodajemy jajko i maślankę, i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Gdy składniki się połączą, a ciasto będzie miało lekko lepiącą konsystencję, odkładamy je na bok na kilka minut.

Podsypujemy mąką blat lub stolnicę. Przekładamy na niego/nią zagniecione ciasto i rozwałkowujemy tak, by miało grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka jak na pierogi. Przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy na kilka minut, by soda miała czas lekko podnieść ciasto.

Proziaki smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu do momentu, aż nieco urosną i się zarumienią. Można je także upiec w piekarniku. Wystarczy nastawić go na 200 stopni Celsjusza i piec przez około 20 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.