Zrobiłam najlepszy chleb bez mąki. Jest miękki przez cztery dni

Jak zrobić domowy chleb, który nie czerstwieje, nie podnosi cukru i smakuje lepiej niż ten z piekarni? Myślałam, że to nie takie łatwe, a na pewno niesmaczne. Oj, jak bardzo się zdziwiłam. Chleb bez mąki to najlepsza rzecz, która mnie spotkała. Jest mięciutki i wilgotny, a brzuch mi po nim nie puchnie.

Domowy chleb bez mąki? Brzmi... dziwnie. Też mi się tak wydawało, dopóki nie spróbowałam chleba twarogowego. Ten przepis dosłownie zmienił moje życie, a na pewno dość ważną jego część, a mianowicie odżywianie. Nie mogę jeść za dużo węglowodanów i bardzo mi brakowało chleba. Po zwykłym chlebie nawet tym żytnim na zakwasie cukier we krwi mi wariował, a ja zasypiałam na stojąco. Chleb twarogowy pozwolił mi cieszyć się pysznymi kanapkami, a przez dużą zawartość białka, najadam się już jedną kromką. Musicie poznać ten przepis. 

Zobacz wideo

Zrobiłam chleb bez mąki. Jest mięciutki i wilgotny nawet przez cztery dni

Składniki:

  • 500 g twarogu w kostce, ja użyłam półtłustego,
  • 3 średnie jajka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g słonecznika, 
  • 200 g siemienia lnianego, 
  • sól do smaku (ja dodałam także łyżeczkę ziół prowansalskich), 
  • 2 łyżeczki czarnuszki - opcjonalnie, ja lubię.

Chleb bez mąki - tak właśnie go zrobiłam

Na samym początku zadbałam o twaróg. Wiedziałam, że ten zmielony z kubeczka nie nadaje się raczej, chyba że na sernik. Wybrałam twaróg w kostce, jajka miałam od pani Hani z rodzinnych stron, a reszta była po prostu w kuchennych szafkach. Słonecznik i siemię często dodaję do sałatek, a czarnuszka to mój ulubiony dodatek do kanapek. 

No właśnie. Kanapki to moja wielka słabość, jednak po pieczywie z mąki czuję się po prostu źle i potrafię zasnąć podczas zwykłych czynności. Dużo lepiej czuję się, kiedy jem więcej białka, ale do tej pory nie mogłam znaleźć alternatywy dla mojej słabości. Do niedawna. Chleb twarogowy jest pyszny, mięciutki i miękki przez kilka dni. I co więcej - po dwóch dniach jedzenia takich kanapek zeszła mi opuchlizna z twarzy, a "brzuszek był szczęśliwy".

Składniki na chleb bez mąkiSkładniki na chleb bez mąki Fot. Redakcja

Do miski włożyłam twaróg i wbiłam jajka. Na wadze kuchennej odmierzyłam odpowiednią ilość nasion i całość zaczęłam zagniatać ręką. Nie pomyślałam o tym, żeby pomóc sobie widelcem, ale ten sposób by mi skrócił pracę. Kiedy rozgniotłam grudki z twarogu, dodałam sól i przyprawy. Chwilę jeszcze zagniatałam i wyjęłam masę z miski.

Przygotowałam blaszkę do pieczenia i wyłożyłam ją papierem. Następnie wyłożyłam na nią masę na chleb twarogowy uformowaną w kształt bochenka. Piekarnik nagrzałam już dużo wcześniej, żeby nie tracić czasu. Temperatura 200 stopni, funkcja grzania góra - dół.  Piekłam go przez godzinę, ale mogłam wyjąć go chwilę wcześniej. Jednak wyszedł pyszny i mięciuteńki. 

Chleb bez mąkiChleb bez mąki redakcja Haps.pl

Jak smakuje chleb bez mąki?

Nie różni się smakiem bardzo o zwykłego chleba z dużą ilością ziaren. Nie ma także takiej charakterystycznej goryczki, którą mają niektóre wypieki na zakwasie. Jest w smaku delikatny, a przed dodatek czarnuszki bardzo aromatyczny. To naprawdę świetny przepis i żałuję tylko jednego - że nie dodałam pestek dyni. Jeśli ktoś stosuje dietę niskowęglowodanową jak ja, a kocha kanapeczki i jednocześnie nie lubi się z różnych przyczyn z mąkami pełnoziarnistymi, to naprawdę gwarancja szczęścia i co ważne - zapewni porządną dawkę białka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.