Szybki obiad jednogarnkowy. Pół godziny i smaczny posiłek dla całej rodziny gotowy

Szybki obiad jednogarnkowy nie musi być wcale makaronem czy zapiekanką. Dla odmiany wypróbuj pożywne kaszotto z kurczakiem, grzybami i szpinakiem. To najlepszy przepis na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny.

Wracając do domu po długim dniu w pracy czy na uczelni, zwykle nie mamy czasu ani ochoty na długie przebywanie w kuchni. Przygotowanie pysznego i pożywnego obiadu nie musi jednak zająć nam kilku godzin. Z odpowiednim przepisem, wystarczy nam zaledwie pół godziny na przyrządzenie prawdziwej uczty.

Zobacz wideo Kaszotto - rewelacyjny, zdrowy obiad jednogarnkowy. Gotujesz raz, a potem tylko odgrzewasz

Najlepszy przepis na obiad jednogarnkowy. Smacznie, szybko i sycąco

Kaszotto świetnie sprawdzi się na szybki, prosty i smaczny obiad jednogarnkowy. Nie wymaga wiele wysiłku, a prezentuje się niczym danie z restauracji. Warto je przygotować, zwłaszcza jeśli zalega nam w lodówce wczorajszy rosół. Potrawa ta przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom owoców lasu. W sezonie zimowym śmiało użyj mrożonych borowików i podgrzybków lub pieczarek. Powodzenia!

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g mrożonych grzybów leśnych (ewentualnie świeżych pieczarek),
  • 100 g szpinaku,
  • 450 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 małe szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • garść liści świeżego majeranku lub bazylii,
  • pieprz i sól.

Kaszotto ze smażonym kurczakiem, grzybami i szpinakiem. Sposób wykonania

Mięso pokrój w drobną kostkę. Dopraw go solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Grzyby w miarę możliwości pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Przygotuj duży garnek. Rozpuść w nim masło, a następnie zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojone grzyby i szpinak, po czym podsmażaj całość przez kilka minut.

Po tym czasie dodaj kurczaka i smaż kolejną chwilę. Wsyp kaszę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. W kolejnym kroku wlej bulion. Zagotuj całość, a potem zmniejsz nieco ogień i gotuj dalej, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza wchłonie większość wywaru, zdejmij garnek z palnika i zostaw go pod przykryciem.

Po ok. 10 minutach zdejmij przykrycie, wlej śmietanę i dodaj starty ser oraz świeże liście majeranku bądź bazylii. Na koniec dopraw jeszcze danie solą oraz pieprzem wedle uznania, wymieszaj i wyłóż na talerze. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.