Wracając do domu po długim dniu w pracy czy na uczelni, zwykle nie mamy czasu ani ochoty na długie przebywanie w kuchni. Przygotowanie pysznego i pożywnego obiadu nie musi jednak zająć nam kilku godzin. Z odpowiednim przepisem, wystarczy nam zaledwie pół godziny na przyrządzenie prawdziwej uczty.
Kaszotto świetnie sprawdzi się na szybki, prosty i smaczny obiad jednogarnkowy. Nie wymaga wiele wysiłku, a prezentuje się niczym danie z restauracji. Warto je przygotować, zwłaszcza jeśli zalega nam w lodówce wczorajszy rosół. Potrawa ta przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom owoców lasu. W sezonie zimowym śmiało użyj mrożonych borowików i podgrzybków lub pieczarek. Powodzenia!
Składniki:
Mięso pokrój w drobną kostkę. Dopraw go solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Grzyby w miarę możliwości pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Przygotuj duży garnek. Rozpuść w nim masło, a następnie zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojone grzyby i szpinak, po czym podsmażaj całość przez kilka minut.
Po tym czasie dodaj kurczaka i smaż kolejną chwilę. Wsyp kaszę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. W kolejnym kroku wlej bulion. Zagotuj całość, a potem zmniejsz nieco ogień i gotuj dalej, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza wchłonie większość wywaru, zdejmij garnek z palnika i zostaw go pod przykryciem.
Po ok. 10 minutach zdejmij przykrycie, wlej śmietanę i dodaj starty ser oraz świeże liście majeranku bądź bazylii. Na koniec dopraw jeszcze danie solą oraz pieprzem wedle uznania, wymieszaj i wyłóż na talerze. Smacznego!