• Link został skopiowany

Ani ziemniaki, ani cukinia. Chrupiące placki robię tylko z tego warzywa. Wychodzą bajecznie dobre

Zalega ci w kuchni puszka kukurydzy i nie wiesz, co z nią zrobić? Zamiast po raz kolejny przyrządzać sałatkę jarzynową, usmaż chrupiące placuszki. Świetnie sprawdzą się na szybki i prosty obiad lub na smaczną przekąskę w ciągu dnia.
Placki z kukurydzy polecają się na szybki i smaczny obiad
fot. from_my_point_of_view / iStock.com

Pyszne placki kukurydziane to doskonała alternatywa dla tych z ziemniaków oraz cukinii. Świetnie nadają się na lekki posiłek - można się nimi zajadać w czasie obiadu, kolacji, a nawet podwieczorku. Wyglądają, smakują i pachną tak apetycznie, że zwykle znikają z talerzy w trybie ekspresowym. Jak je zrobić? Bardzo prosto!

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Placki kukurydziane z zieloną cebulką smakują wprost wybornie. Są świetne na szybki obiad

Przygotowanie placuszków z kukurydzy nie zajmuje dużo czasu. Połączenie wszystkich składników, a następnie usmażenie ich na patelni to kwestia dosłownie kilku minut. Jeśli szukasz inspiracji na tanie, proste i pożywne danie, to polecamy zapoznać się z poniższą recepturą. Jeszcze nigdy nas nie zawiodła.

Składniki:

  • 400 g kukurydzy (1 puszka),
  • 100 g sera żółtego (np. gouda),
  • 2 duże jajka,
  • 2 cebulki dymki,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki chili lub papryki wędzonej.

Chrupiące placki z kukurydzy. Sposób przygotowania

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj odlaną i odsączoną kukurydzę z puszki, umytą i posiekaną cebulkę oraz obie mąki. Wbij jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem wedle uznania. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, do uzyskania ciasta o lejącej konsystencji.

Na patelni z rozgrzanym olejem wylewaj partiami ciasto na placki. Rób to najlepiej przy pomocy chochli lub łyżki. Smaż je po kilka minut, aż się zarumienią, a następnie odwróć na drugą stronę i ponów czynność. Usmażone placuszki kukurydziane wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe smakołyki podawaj ze świeżą sałatką warzywną lub ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym bądź tzatziki. Smacznego!

Więcej o: