Pyszne placki kukurydziane to doskonała alternatywa dla tych z ziemniaków oraz cukinii. Świetnie nadają się na lekki posiłek - można się nimi zajadać w czasie obiadu, kolacji, a nawet podwieczorku. Wyglądają, smakują i pachną tak apetycznie, że zwykle znikają z talerzy w trybie ekspresowym. Jak je zrobić? Bardzo prosto!
Przygotowanie placuszków z kukurydzy nie zajmuje dużo czasu. Połączenie wszystkich składników, a następnie usmażenie ich na patelni to kwestia dosłownie kilku minut. Jeśli szukasz inspiracji na tanie, proste i pożywne danie, to polecamy zapoznać się z poniższą recepturą. Jeszcze nigdy nas nie zawiodła.
Składniki:
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj odlaną i odsączoną kukurydzę z puszki, umytą i posiekaną cebulkę oraz obie mąki. Wbij jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem wedle uznania. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, do uzyskania ciasta o lejącej konsystencji.
Na patelni z rozgrzanym olejem wylewaj partiami ciasto na placki. Rób to najlepiej przy pomocy chochli lub łyżki. Smaż je po kilka minut, aż się zarumienią, a następnie odwróć na drugą stronę i ponów czynność. Usmażone placuszki kukurydziane wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe smakołyki podawaj ze świeżą sałatką warzywną lub ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym bądź tzatziki. Smacznego!