Ptasie mleczko zrób w domu, zamiast płacić krocie. Bosacka pokazała przepis. Jest zaskoczenie

Ptasie mleczko to chyba najpopularniejsze słodycze w Polsce. Uwielbiają je miliony, często zachwycają się nimi również obcokrajowcy. Każdy, kto lubi te słodkości, ma też swój własny sposób jedzenia tego smakołyku. Jakiś czas temu Katarzyna Bosacka zauważyła jednak, że ceny w sklepach rosną, a waga produktu stale się zmniejsza. Postanowiła więc pokazać, jak przygotować je w domu, choć w nieco innej formie.

Twórcą oryginalnego Ptasiego Mleczka jest Jan Wedel. Część historyków uważa, że czekoladowy potentat wymyślił je w willi, która znajduje się w części Otwocka zwanej Świdrem. Dawniej była to samodzielna miejscowość. Do stworzenia tych słodkości miał zainspirować go pobyt we Francji. Delikatne pianki oblane czekoladą okazały się strzałem w dziesiątkę i po dziś dzień są jednymi z najpopularniejszych słodyczy w Polsce. Doczekały się nawet swoich odpowiedników produkowanych przez inne firmy niż Wedel. Mamy więc w sklepach m.in. takie słodycze jak Alpejskie Mleczko, Królewskie Mleczko, Rajskie Mleczko itp. 

Katarzyna Bosacka zauważyła jednak jakiś czas temu, że słodkie pianki nie oparły się inflacji i zaczęły drożeć. Mało tego, cena urosła, a waga produktu zmniejszyła się. Dziennikarka zaproponowała więc, by zrobić kultowe słodycze samemu w domu i podzieliła się przepisem. Jej deser wygląda jednak zupełnie inaczej i jest trochę inspirowany włoską panna cottą. Ciekawi cię, jak się robi ptasie mleczko według receptury Katarzyny Bosackiej? Instrukcję krok po kroku znajdziesz poniżej.

Ptasie mleczko zrób w domu i nie przepłacaj. Bosacka ma swój sposób na ten deser

Składniki na dwie porcje:

  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • półtorej łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
  • płaska łyżeczka żelatyny błyskawicznej,
  • pół tabliczki czekolady 70 proc. kakao,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • ulubione świeże owoce, np.: maliny, truskawki, brzoskwinia, kiwi, mango,
  • listki świeżej mięty,
  • opcjonalnie: konfitura różana lub wiśniowa lub malinowa.
 

Sposób przygotowania:

Śmietankę wlewamy do garnka. Dosypujemy cukier waniliowy i mieszamy. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Powinna tylko zawrzeć. Gdy tak się stanie, wyłączamy kuchenkę. Wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy składniki. 

Tak przygotowaną śmietankę przelewamy do pucharków. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i wkładamy do lodówki. Tam powinna całkowicie stężeć. Dopiero wtedy zabieramy się za robienie polewy czekoladowej.

Zobacz wideo Możesz też zrobić genialne ptasie mleczko w wersji... wegańskiej!

Połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do garnka, dolewamy mleko i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, żeby czekolada się tylko rozpuściła, a nie przypaliła. W tym momencie, jeśli używamy, możemy dodać łyżeczkę wybranej konfitury, ale nie jest to konieczne. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą zalewamy śmietankę w pucharkach. Na wierzchu układamy świeże owoce oraz listek świeżej mięty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.