Gołąbki stanowią jedną z flagowych potraw kuchni polskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to doprawione mięso mielone z kaszą i ziołami, owinięte w liście białej kapusty. Czasem używa się w tym celu również kapusty młodej i czerwonej. W tej ostatniej wersji danie prezentuje się niezwykle oryginalnie i niecodziennie.
Przygotowanie fioletowych gołąbków nie powinno zająć dużo czasu. Nie jest to też zadanie przesadnie skomplikowane. Z odpowiednimi wskazówkami, przyrządzenie pysznego obiadu nie przysporzy nam żadnych problemów.
Składniki na farsz:
Pozostałe składniki:
Zacznij od przygotowania farszu. W pierwszym kroku ugotuj kaszę gryczaną. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę, a po chwili dodaj także oczyszczone i pokrojone pieczarki, ugotowaną kaszę oraz opłukaną i posiekaną pietruszkę. Całość dopraw musztardą, solą oraz pieprzem. Dokładnie zamieszaj i smaż przez kilka minut.
Po tym czasie przełóż mieszankę na farsz przez maszynkę do mielenia mięsa. W garnku z osolonym wrzątkiem podgotuj liście kapusty, tak by stały się miękkie. Po ostygnięciu wykładaj na nich po kilka łyżek zmielonego farszu. Każdego gołąbka dokładnie zawiń, a następnie przełóż do sporego garnka. Ostrożnie umieść w nim wszystkie przysmaki, po czym zalej je bulionem, zakryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Na koniec wystarczy już tylko zrobić smakowity sos. Do tego samego garnka z bulionem wlej śmietanę oraz wodę wymieszaną z mąką. Zamieszaj i zagotuj, aż mieszanka zgęstnieje. Wyborne fioletowe gołąbki podawaj polane sosem i posypane odrobiną siekanej pietruszki. Smacznego!