• Link został skopiowany

Fioletowe gołąbki robią u mnie furorę. Rodzinka się nimi zajada, jakby jutra miało nie być

Fioletowe gołąbki to smakowite danie, które doskonale sprawdzi się na obiad świąteczny, jak i codzienny. Robi wrażenie nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowo aromatycznym smakiem. Wszystko za sprawą nietypowego farszu oraz czerwonej kapusty.
Fioletowe gołąbki to hit rodzinnych obiadów. Wychodzą fenomenalne
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Gołąbki stanowią jedną z flagowych potraw kuchni polskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to doprawione mięso mielone z kaszą i ziołami, owinięte w liście białej kapusty. Czasem używa się w tym celu również kapusty młodej i czerwonej. W tej ostatniej wersji danie prezentuje się niezwykle oryginalnie i niecodziennie.

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Klasyczne gołąbki się znudziły? Zamień białą kapustę na czerwoną i podrasuj farsz, a nie pożałujesz

Przygotowanie fioletowych gołąbków nie powinno zająć dużo czasu. Nie jest to też zadanie przesadnie skomplikowane. Z odpowiednimi wskazówkami, przyrządzenie pysznego obiadu nie przysporzy nam żadnych problemów. 

Składniki na farsz:

  • 450 g pieczarek,
  • 180 g kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 40 g masła,
  • pół posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 8 liści czerwonej kapusty,
  • 230 ml wywaru mięsnego lub warzywnego,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki mąki pszennej.

Fioletowe gołąbki z farszem pieczarkowym. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania farszu. W pierwszym kroku ugotuj kaszę gryczaną. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę, a po chwili dodaj także oczyszczone i pokrojone pieczarki, ugotowaną kaszę oraz opłukaną i posiekaną pietruszkę. Całość dopraw musztardą, solą oraz pieprzem. Dokładnie zamieszaj i smaż przez kilka minut.

Po tym czasie przełóż mieszankę na farsz przez maszynkę do mielenia mięsa. W garnku z osolonym wrzątkiem podgotuj liście kapusty, tak by stały się miękkie. Po ostygnięciu wykładaj na nich po kilka łyżek zmielonego farszu. Każdego gołąbka dokładnie zawiń, a następnie przełóż do sporego garnka. Ostrożnie umieść w nim wszystkie przysmaki, po czym zalej je bulionem, zakryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Na koniec wystarczy już tylko zrobić smakowity sos. Do tego samego garnka z bulionem wlej śmietanę oraz wodę wymieszaną z mąką. Zamieszaj i zagotuj, aż mieszanka zgęstnieje. Wyborne fioletowe gołąbki podawaj polane sosem i posypane odrobiną siekanej pietruszki. Smacznego!

Więcej o: